Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Rolstoelbasketbalsters veroveren Europese titel, mannen vierde

Rolstoelbasketbalsters veroveren Europese titel, mannen vierde

Paralympisch

Cheer!

TENERIFE – De Nederlandse rolstoelbasketbalvrouwen zijn Europees kampioen geworden. In de finale werd titelverdediger Duitsland in een spannend duel verslagen (56-46). Mariska Beijer was de grote vrouw aan Nederlandse zijde. Zij scoorde 26 punten.

Deel dit artikel op social media

Het was de veertiende keer op rij dat Nederland en Duitsland in de EK-finale tegenover elkaar stonden. Acht keer won de Frauschaft, Nederland won op Tenerife de zesde onderlinge finale. “Ik ben zo blij”, zei een schorre Jitske Visser na afloop. Haar stem klonk overigens al zo na de derde wedstrijd dit EK. “En daarna is het alleen maar slechter geworden.”

Op wedstrijden met Duitsland rustte volgens de 24-jarige forward een vloek: “We weten dat we het betere team hebben; dat wisten we ook op het EK in 2015 en tijdens de Paralympische Spelen. Maar we maken het onszelf op de een of andere manier moeilijk. Nu was er vooraf vertrouwen dat het ging lukken; vertrouwen in elkaar. Dat we nu ook echt gewonnen hebben, is nog een beetje onwerkelijk. Het moet nog wat bezinken.”

Verdedigend sterk

Oranje begon sterk aan de finale en zag de Duitse vrouwen vervolgens langszij komen. “Kwalitatief moeten we de betere zijn”, concludeerde ook bondscoach Gertjan van der Linden. “Na Rio 2016 is de ploeg verjongd, spelen we anders en zijn we echt een nieuwe weg ingeslagen. Die jonge meiden spelen ontzettend goed. Verdedigend was het heel sterk, dat heb ik in lange tijd niet gezien. Tegelijkertijd zijn we niet foutloos en is er nog werk aan de winkel.

Nieuwe weg

Na de vorige Europese titel, in 2013, was Oranje ambitieus. Op de WK 2014, EK 2015 en tijdens de Paralympische Spelen vorig jaar bleek goud echter onhaalbaar. Voelt het nu als een opluchting dat Oranje weer een grote titel wint? “Na vier jaar mocht het wel weer een keer”, lacht Van der Linden. “Maar een opluchting? Nee. Na Rio hebben we dat traject afgesloten, zijn we een nieuwe weg ingeslagen richting de Spelen van 2020. Het verleden telt niet meer, we kijken naar de toekomst. Met jonge meiden die op dit soort grote toernooien veel ervaring opdoen.”

Vierde plaats

De Nederlandse mannen werden op de EK net als twee jaar geleden vierde. De ploeg van bondscoach Cees van Rootselaar verloor, ook net als in 2015, in de strijd om het brons van Duitsland. Oranje was lang de bovenliggende partij, maar de Duitsers bleven in het kielzog en wisten het in de slotfase in hun voordeel te beslissen: 56-61. De EK-finale gaat vanavond tussen Turkije en Groot-Brittannië, die twee jaar terug ook om het goud streden. Toen won de Britse ploeg.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!