Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Dumoulin wint als eerste Nederlander ooit Giro d'Italia

Dumoulin wint als eerste Nederlander ooit Giro d'Italia

Cheer!

MILAAN - Tom Dumoulin heeft zondag de Ronde van Italië gewonnen. De kopman van Team Sunweb troefde zijn concurrenten af in de afsluitende tijdrit en pakte zo als eerste Nederlander ooit de eindzege in de Giro d'Italia.

Deel dit artikel op social media

Dumoulin legde de tijdrit over 29,3 kilometer van Monza naar Milaan af in 33.23 en greep daarmee net naast de ritzege. De dagzege ging overigens wel naar een Nederlander. Jos van Emden van Lotto-Jumbo verraste met zijn eerste dagzege in een grote ronde.

Dumoulin was vijftien seconden langzamer dan Van Emden, maar wel veel sneller dan de andere klassementsrenners waardoor hij op de laatste dag steeg van de vierde naar de eerste plaats. Quintana, die de dag reed in het roze, werd tweede en tweevoudig winnaar Vincenzo Nibali completeert het podium in Milaan.

Met zijn eindzege in de Giro schaart Dumoulin zich in het rijtje met Jan Janssen en Joop Zoetemelk, die allebei twee grote rondes wisten te winnen.

De inmiddels 77-jarige Janssen won in 1968 als eerste Nederlander ooit de Tour de France, nadat hij een jaar eerder de sterkste was in de Vuelta a España. Zoetemelk (70) pakte in 1979 de eindzege in de Vuelta en won een jaar later de Tour.

Dumoulin is bovendien de eerste Nederlander op het podium bij een grote ronde sinds de derde plaats van Erik Breukink bij de Tour van 1990. Vorig jaar debuteerde Dumoulin in de Giro, maar toen reed hij hem ondanks een zege in een tijdrit niet uit. Zijn beste prestatie in een grote ronde was de zesde plaats in de Vuelta van 2015.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Tom aan!