Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Kramer en de jacht op de negende

Kramer en de jacht op de negende

EK en WK

Cheer!

HAMAR - Als er geen gekke dingen gebeuren, wordt Sven Kramer zondag in het Vikingskipet van Hamar alweer voor de negende maal in zijn carrière wereldkampioen allround. Maar de spanning vooraf, die is er nog steeds. In ieder geval bij de hoofdpersoon zelf.

Deel dit artikel op social media

„Ik hoef me niet kunstmatig op te laden voor een WK allround. Dat gaat vanzelf. Als ik zaterdagochtend die hal inloop, is het gevoel er echt wel”, zegt Kramer in een zaaltje in zijn hotel.

De Fries van Lotto-Jumbo geldt al sinds 2007 als ’s werelds beste allrounder. Dat jaar won hij in Thialf zijn eerste WK allround. Sindsdien verloor hij nooit. Slechts tweemaal ging de wereldtitel naar een ander, in 2011 naar Ivan Skobrev en in 2014 naar Koen Verweij. Beide afleveringen ontbrak Kramer.

Maar is het goed als een sporter zo lang domineert? Die vraag heeft Kramer (30) zichzelf in de loop der jaren ook weleens gesteld, bekent hij. Maar uiteindelijk heeft hij er geen boodschap aan. Want eigenlijk is het simpel. „Als anderen willen winnen, moeten ze gewoon harder schaatsen.”

In de hoogtijdagen van Lance Armstrong genoot Kramer met volle teugen van de Amerikaan. „Saai dat hij zevenmaal de Tour won? Welnee! Fantastisch vond ik dat”, aldus Kramer. Dan met een lach: „Achteraf kijk ik er natuurlijk anders naar. Zet dat er maar bij, anders wordt het weer verkeerd opgevat.”

Kramer lijkt dit seizoen beter dan ooit. Hij won al de EK allround (voor de negende maal) en pakte afgelopen maand tweemaal goud en eenmaal brons op de WK afstanden in Gangneung. Succes op de WK allround is een logisch vervolg, zo lijkt het.

„Maar als het hier dit weekend makkelijk gaat, zit ’m dat niet in dit seizoen. Het is veel meer een gevolg van de tien jaar keihard werken hiervoor. Daardoor lijkt het soms misschien dat het me makkelijk af gaat, maar dat is het niet.”

Hoewel er al jaren wordt gesproken over de bloedarmoede van het allrounden is het niveau de laatste jaren in de breedte wel omhooggegaan. „Maar dat wordt enigszins gecamoufleerd door mijn persoon”, zegt Kramer. Soms voelt het dat hij zich moet verdedigen voor zijn eigen succes.

Met name zijn coach, Jac Orie, kan zich mateloos opwinden over geringschattende opmerkingen over het niveau van het internationale schaatsen. „Er worden zo vaak dingen geroepen die gewoon niet waar zijn. Bijvoorbeeld dat schaatsen niet mondiaal is. Ga weg. Het is de meest mondiale wintersport die er is. Er is altijd wel een probleem. Als we te weinig winnen, is het niet goed. Want wij zijn schaatsland nummer één. Maar als het wel goed gaat, maken we het schaatsen kapot. Oftewel, we mogen wel winnen, maar niet teveel. Misschien zijn er mensen die het saai vinden dat Sven zo domineert. Maar ik ken ze niet. Ik heb in ieder geval nog nooit een boze brief ontvangen.”

Behalve zijn fysieke vermogens is Kramers ongekende eerzucht nog altijd een van zijn belangrijkste wapens, meent Orie. „Het verschil tussen goed en slecht is niet zo goed. De marge die hij heeft ten opzichte van zijn concurrentie is er niet eentje van procenten. Ook Sven moet hier super geconcentreerd aan de start staan. En dat staat hij. Hij is iemand die er altijd voor de volle honderd procent voor gaat. Hij is al weken met dit toernooi bezig. Juist die maximale voorbereiding, dat ermee bezig zijn en dat keiharde werken maken dat zo’n wedstrijd misschien makkelijk zijn kant op lijkt te vallen. Maar er gaat heel wat aan vooraf en dat wordt soms vergeten.”

Kramer benadrukt dat de WK allround, zijn laatste wedstrijd van het seizoen aangezien hij de World Cupfinale in Stavanger laat schieten, voor hem meer is dan een bonus op een toch al geslaagd jaar.

„Iemand als Rintje Ritsma ging in het verleden surfen of skiën na een WK allround. Die ging niet eens naar een WK afstanden. De kalender is nu anders. En de urgentie van de toernooien ook. In dit voor-olympische seizoen was de WK afstanden op de olympische baan voor iedereen het belangrijkste toernooi. Ook voor mij. Maar geloof me, ik heb serieus wel zin zondag die negende titel te pakken.”

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Sven aan!