Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Knegt op twaalf duizendsten naast WK-podium op 1500 meter

Knegt op twaalf duizendsten naast WK-podium op 1500 meter

Cheer!

Sjinkie Knegt heeft zaterdag bij de WK shorttrack in Ahoy net naast een medaille gegrepen op de 1500 meter. De Nederlander eindigde op twaalf duizendsten van het brons als vijfde. Op de 500 meter staat Knegt ook in de A-finale.

Deel dit artikel op social media

De wereldtitel op de 1500 meter ging naar de Zuid-Koreaan Sin Da-Woon, die de Canadees Samuel Girard na een spannende finish naar het zilver verwees. De Zuid-Koreaan Seo Yi-Ra completeerde het podium.

In een drukke finale (acht in plaats van zes shorttrackers) probeerde Knegt in de laatste rondes op te rukken vanaf de zesde plaats. De Fries zette een aantal inhaalacties in, maar een podiumplek zat er niet in.

Sin Da-woon gaat in het algemeen klassement met 34 punten aan de leiding. Knegt, de wereldkampioen van 2015, is vijfde met vijf punten. "De snelheid kwam er niet in. Er kwamen geen gaten. Dan is het lastig passeren. Ik dacht: ik moet een keer wat doen, en ging binnendoor. Maar toen reed ik me klem'', aldus Knegt tegen de NOS.

Knegt was in 2015 overall wereldkampioen door in Moskou als eerste te eindigen in het eindklassement na vier afstanden, maar een Nederlander won nog nooit een individuele wereldtitel. Vanaf 2001 worden gouden medailles op een afstand ook erkend als officiële wereldtitel.

Sin Da-Woon was eerder in 2013 de beste op de 1500 meter bij de WK. Hij schreef dat jaar ook het algemeen klassement op zijn naam.

Breeuwsma

Daan Breeuwsma strandde eerder op zaterdag in de halve finales van de 1500 meter. Hij kwam in zijn heat als vijfde over de streep, maar na een straf voor de Hongaar Shaoang Liu werd de Nederlander als vierde geklasseerd.

Hij mocht daardoor meedoen aan de B-finale en daarin werd de Fries na een knappe race tweede, vlak achter de Chinees Dajing Wu. Het leverde Breeuwsma de tiende plek in het afstandsklassement op.

Later op zaterdag plaatste Knegt zich overtuigend voor de finale van de 500 meter. Dylan Hoogerwerf ging onderuit in zijn kwartfinale en was kansloos voor een plek in de halve eindstrijd.

Knegt plaatste zich vrijdag op de eerste WK-dag voor de finalerondes van alle drie de afstanden (500, 1000 en 1500 meter). Breeuwsma lukte dat op de 1000 en 1500 meter, terwijl Nederlands kampioen Hoogerwerf in actie mag komen in kwartfinales van de 500 meter (zaterdag) en 1000 meter (zondag).

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Sjinkie aan!