Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Broodnodige boost voor biljarten

Broodnodige boost voor biljarten

Cheer!

Het spelniveau is gestegen, het laken is van groen naar blauw gegaan, de ballen hebben stippen gekregen en er is een tijdklok ingevoerd. Daarmee heb je de innovaties van het driebanden in de afgelopen 100 jaar wel gehad. Tijd om het roer om te gooien en wel te beginnen met het wereldkampioenschap driebanden voor landenteams in het Duitse Viersen.

Deel dit artikel op social media

Viersen heeft de wereldprimeur van een wereldkampioenschap driebanden voor landenteams waarbij het Scotch Double-systeem als toernooivorm wordt gehanteerd. De internationale biljartwereld kijkt reikhalzend uit hoe het nieuwe speelsysteem zal uitpakken en of dit systeem het biljarten de broodnodige boost zal geven.

Dit spelsysteem wordt al sinds jaar en dag met succes gehanteerd bij het poolbiljarten en met name tijdens de wedstrijden om de Mosconi Cup is het publiek razend enthousiast als er partijen Scotch Double worden gespeeld. In Duitsland is al op kleine schaal – om bij een gelijkspel een winnaar te krijgen - geëxperimenteerd met dit systeem.

,,Laten wij het een kans geven en mocht het geen succes worden, dan kunnen wij altijd weer terug naar het ‘oude’ systeem”, zegt Dick Jaspers, die samen met Jean van Erp (van 9 tot 12 maart) gaat proberen om de vorig jaar in Viersen behaalde wereldtitel in bezit te houden.

Over Scotch Double zegt hij: ,,Het kan een impuls voor de sport zijn. Er zal toch iets moeten gebeuren om het biljarten weer in de belangstelling te krijgen. Persoonlijk hecht ik toch meer waarde aan individuele kampioenschappen, want in teamverband ben je altijd afhankelijk van wat je teamgenoten doen. Dan heb je het zelf niet in de hand. Ik heb in Viersen veel gewonnen en speel daar altijd zeer ontspannen”. Vorig jaar werd voor de derde keer de wereldtitel landenteams gewonnen door Jaspers en Van Erp.

Als titelverdediger mag Nederland dit jaar met twee teams deelnemen. Raimond Burgman en Barry van Beers zullen als team B in Duitsland ook in actie komen. Voor Raimond Burgman is het Scotch Double ook een uitdaging. ,,Er wordt al tientallen jaren gesproken over aanpassingen en veranderingen, maar het is tot nu toe bij woorden gebleven. Daarom kan Viersen misschien een aanzet zijn om daadwerkelijk veranderingen in te voeren. De huidige weg is doodlopend. Daarover is vrijwel iedereen het wel eens. Dus ik ben reuze benieuwd hoe dit systeem als toernooivorm zal worden ontvangen.”

Omdat de spelers mogen overleggen hoe een bepaald figuur het beste kan worden gespeeld, bestaat de mogelijkheid dat er conflicten aan de biljarttafel ontstaan. Dick Jaspers is daar niet bang voor. ,,Je kunt een figuur spelen met de mogelijkheid om voor je partner weer een maakbaar patroon achter te laten. Dat kan je aangeven, maar je moet oppassen dat er geen discussies ontstaan, want de tijd tikt door en 40 seconden zijn zo voorbij.”

Beide topspelers denken overigens niet dat alleen Scotch Double dé redding voor de biljartsport zal zijn. Daarvoor zullen andere aanpassingen noodzakelijk zijn. Evenals andere sporten heeft biljarten met een snel toenemende vergrijzing te maken en is er nauwelijks aanwas vanuit de jeugd. ,,Het zal wel met de huidige tijd te maken hebben, maar wij moeten zien dat de jeugd, de media en vooral sponsors weer belangstelling voor biljarten gaan krijgen. Anders ziet de toekomst er bepaald niet rooskleurig uit”, meent Raimond Burgman.

Scotch Double in toernooivorm is nieuw en zal ook eind april in Brandenburg, waar het Europees kampioenschap in alle disciplines wordt gespeeld, ook worden ingevoerd.

De belangrijkste regels zijn:

Een team bestaat uit twee spelers;

Er wordt om en om gestoten (zolang er caramboles worden gemaakt);

Onderling overleg voor de afstoot is toegestaan;

Wedstrijden naar 40 caramboles met in poulefase een gelijk aantal beurten;

Vanaf kwartfinale: bij gelijkspel een beslissende set naar 15 caramboles, zonder gelijkmakende beurt;

Pauze is toegestaan nadat een team 20 caramboles heeft gemaakt;

Tijdklok: 40 seconden per stoot;

Per team en per partij: 120 seconden time-out, ook te gebruiken als 3 time-outs van 40 seconden.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!