Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Ter Mors derde op 1000 meter, Kodaira en Bergsma boeken zege in Berlijn

Ter Mors derde op 1000 meter, Kodaira en Bergsma boeken zege in Berlijn

EK en WK

Cheer!

BERLIJN - Jorien ter Mors is vrijdag bij de wereldbeker in Berlijn als derde geëindigd op de 1000 meter. De Amerikaanse Heather Bergsma was de beste op de kilometer, terwijl de Japanse Nao Kodaira eerder op de middag goud pakte op de 500 meter.

Deel dit artikel op social media

Ter Mors klokte 1.15,62 in de zesde rit van de 1000 meter in het Sportforum. Bergsma (1.15,42) en Kodaira (1.15,49) doken daar vervolgens nog onder.

Marrit Leenstra kwam net tekort voor een podiumplek en was daar na haar finish zichtbaar teleurgesteld over. De Friezin eindigde in 1.15,64 als vierde, net als in december in Astana. In Harbin en Heerenveen pakte Leenstra brons.

Anice Das (1.18,82) en Sanneke de Neeling (1.19,25) eindigen in de achterhoede op de kilometer met respectievelijk een achttiende en een negentiende plek.

De 27-jarige Bergsma, de vrouw van olympisch kampioen 10 kilometer Jorrit Bergsma, is deze winter nog ongeslagen op de 1000 meter in de World Cup. Ze won in Harbin, Nagano en Heerenveen, en was niet aanwezig in Astana. Met 400 punten leidt ze in het wereldbekerklassement, voor de Japanse Miho Takagi en Leenstra (beiden 326 punten).

Ter Mors staat zevende. De wereldkampioene op de 1000 meter pakte zilver in Astana en reed niet in Harbin, Nagano en Heerenveen.

500 meter

Kodaira was eerder op vrijdag duidelijk de sterkste op de 500 meter met een tijd van 37,43. Karolina Erbanova uit Tsjechië, de Europees kampioene sprint, eindigde op ruime achterstand als tweede (38,12). De Russin Olga Fatkoelina reed de derde tijd (38,36).

Ter Mors was ook op de kortste afstand de beste Nederlandse op een zevende plek. Ze kwam met 38,51 vijftien honderdsten tekort voor een podiumplek. De Nederlands kampioene op de 500 meter moest zich vorige week bij het NK allround in Heerenveen na haar winnende race op de 500 meter terugtrekken wegens ziekte.

Leenstra belandde met een tijd van 38,55 op de achtste plaats. Floor van den Brandt (dertiende in 38,96), Das (zestiende in 39,39) en De Neeling (negentiende in 39,99) hadden een bijrol in Berlijn.

Klassement

In het wereldbekerklassement van de 500 meter nam Kodaira dankzij haar vijfde zege op deze afstand de eerste plaats over van de afwezige Chinese Jing Yu.

Kodaira won dit seizoen de wereldbekerwedstrijden in Harbin (2), Nagano en Heerenveen. In Astana was ze er niet bij, waardoor Yu twee keer kon winnen.

De World Cup in Berlijn is het voorlaatste wereldbekerweekend van dit seizoen. De wedstrijden in de Duitse hoofstad gelden als de laatste test voor de WK afstanden, die van 9 tot en met 12 februari worden gehouden in het Zuid-Koreaanse Gangneung.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Jorien aan!