Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Zwemster Kromowidjojo prolongeert wereldtitel 50 vrij op WK kortebaan

Zwemster Kromowidjojo prolongeert wereldtitel 50 vrij op WK kortebaan

Cheer!

WINDSOR - De Nederlandse zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft op de slotdag van de WK kortebaan in Canada haar wereldtitel op de 50 vrij geprolongeerd.

Deel dit artikel op social media

De 26-jarige Groningse was net als twee jaar geleden in Doha de snelste op de sprint in het 25 meterbad. 'Kromo' tikte als eerste aan in 23,60 seconden.

De kopvrouw van de Nederlandse equipe in Canada bracht haar totale aantal medailles in Windsor op vijf. Eerder pakte Kromowidjojo individueel zilver op de 100 vrij, met de estafetteteams had ze succes op de 4x50 vrij (zilver met de gemengde ploeg én met de vrouwen) en op de 4x100 vrij (brons).

Kromowidjojo maakte haar status als topfavoriete zondagavond volledig waar.

Eindstrijd

In de halve finales had ze met 23,67 al veruit de beste tijd geklokt. De zwemster uit Sauwerd raffelde in de eindstrijd de twee baantjes nog iets sneller af. Kromowidjojo, die bij de WK kortebaan van 2010 ook al wereldkampioene werd op de 50 vrij, bleef wel ver verwijderd van haar eigen wereldrecord dat op 23,24 staat.

Op gepaste afstand eindigde de Italiaanse Silvia Di Pietro als tweede (23,90), het brons ging naar de Amerikaanse Madison Kennedy (23,93). De Deense Jeanette Ottesen, die werd gezien als voornaamste bedreiging voor Kromowidjojo, viel met 24,00 net naast het podium (vierde).

Estafetteteam

Eerder op de avond was er ook al een overwinning voor het team van Nederlandse estafettezwemsters, waar Kromowidjojo ook deel van uitmaakte. Zij pakten zilver op de 4x50 vrij. 

Het kwartet bestaande uit Tamara van Vliet, Ranomi Kromowidjojo, Maaike de Waard en Kim Busch moest de wereldtitel zondagavond laten aan gastland Canada, dat goud veroverde in 1.35,00. Oranje eindigde als tweede in 1.35,37.

Wereldrecord

Twee jaar geleden pakte de Nederlandse ploeg bij de WK in Doha het goud op de 4x50 vrij, in een wereldrecord van 1.34,24. Toen had Kromowidjojo in het kwartet gezelschap van Inge Dekker, Femke Heemskerk en Maud van der Meer.

Eerder deze week was er in Windsor zilver voor de gemengde estafetteploeg op 4x50 vrij en brons voor de zwemsters op de 4x100 vrij. Kromowidjojo pakte individueel zilver op de 100 vrij. Later op zondag staat de Groningse als topfavoriete aan de start van de finale 50 vrij.

EIndstrijd

Met Van der Meer in plaats van 'Kromo' had de estafetteploeg zich als tweede geplaatst voor de finale van de 4x50 vrij, achter Denemarken. In de eindstrijd lag Oranje na de eerste twee baantjes vierde, maar dankzij Kromowidjojo - die met 23,11 de beste splittijd liet noteren - rukte Nederland op naar de tweede plek achter Italië.

De Waard zag Canada voorbij komen, maar de achttienjarige slotzwemster Busch slaagde er tijdens de laatste 50 meter nog in de Italiaanse vedette Federica Pellegrini te passeren. Italië bleef wel de Verenigde Staten en Denemarken voor in de strijd om brons.

Penny Oleksiak bezorgde het gastland de wereldtitel. De zestienjarige olympisch kampioene op de 100 vrij maakte het karwei als slotzwemster af.

Eerder op de avond was er ook al een overwinning voor het team van Nederlandse estafettezwemsters, waar Kromowidjojo ook deel van uitmaakte. Zij pakten zilver op de 4x50 vrij. 

Het kwartet bestaande uit Tamara van Vliet, Ranomi Kromowidjojo, Maaike de Waard en Kim Busch moest de wereldtitel zondagavond laten aan gastland Canada, dat goud veroverde in 1.35,00. Oranje eindigde als tweede in 1.35,37.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Ranomi aan!