Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Ter Mors en Leenstra moeten Takagi voor zich dulden op 1000 meter

Ter Mors en Leenstra moeten Takagi voor zich dulden op 1000 meter

EK en WK

Cheer!

Jorien ter Mors en Marrit Leenstra hebben zaterdag bij de derde World Cup van het seizoen in Astana respectievelijk zilver en brons behaald op de 1000 meter. Het goud ging verrassend naar de Japanse Miho Takagi.

Deel dit artikel op social media

Takagi kruiste in de laatste rit de degens met Leenstra en zegevierde in een tijd van 1.15,25. Daarmee was de Japanse elf honderdsten van een seconde sneller dan Ter Mors, die al in de openingsrit in actie moest komen.

Leenstra gaf uiteindelijk meer dan een halve seconde toe op Takagi (1.15,82). De Russische Olga Fatkulina (1.16,31) en Takagi's landgenoot Arisa Go (1.16,33) completeerden de top vijf.

De Amerikaanse Heather Richardson-Bergsma, die de eerste twee wereldbekerraces op de 1000 meter won, ontbreekt in Kazachstan.

Shorttrack

Voor Ter Mors was het op de langebaan pas haar tweede officiële rit dit seizoen op de 1000 meter. De kopvrouw van Team Afterpay zegevierde eind oktober op deze afstand bij de KNSB Cup in Groningen. Daarna koos ze voor deelname aan de eerste twee wereldbekers in het shorttrack.

Nadat ook in Salt Lake City succes op de individuele nummers was uitgebleven, besloot Ter Mors onlangs om zich voortaan volledig te gaan richten op de langebaan. Mogelijk kan ze in het shorttrack als lid van de aflossingsploeg nog wel deelnemen aan de WK in maart in Rotterdam en aan de Winterspelen van 2018 in Zuid-Korea.

Ter Mors eindigde vrijdag in Astana op de 500 meter op de achtste plaats. De 26-jarige Overijsselse verschijnt zondag ook nog aan de start van de 1500 meter, de afstand waarop ze olympisch en wereldkampioene is.

Leenstra pakte zaterdag haar tweede wereldbekermedaille dit seizoen op de 1000 meter. De Friezin eindigde vorige maand in China als tweede.

Ploegenachtervolging

De Nederlandse vrouwenploeg moest genoegen nemen met zilver op de achtervolging. Het drietal van Oranje gaf in de laatste rit bijna vijf seconden toe op titelverdediger Japan: 3.02,53 tegen 2.57,75. Het brons ging naar Rusland (3.02,78).

Namens Nederland, olympisch en wereldkampioen op dit onderdeel, verschenen Marrit Leenstra, Linda de Vries en Antoinette de Jong aan de start. Marije Joling had zich wegens ziekte afgemeld. Oranje won vorige maand dit nummer zowel in China als in Japan. Leenstra en De Jong waren in die twee succesvolle races eveneens actief.

Ireen Wüst reed wel in Harbin, maar stond in Nagano haar plaats af aan Joling. De viervoudig olympisch kampioene ontbreekt in Astana. Ze heeft in deze periode de voorkeur gegeven aan een trainingskamp op Lanzarote.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Jorien en Marrit aan!