Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Puts vol ongeloof na wereldtitel op 50 meter vrij

Puts vol ongeloof na wereldtitel op 50 meter vrij

RoadToTokyo

Cheer!

WINDSOR - Jesse Puts kan nog niet bevatten dat hij wereldkampioen is op de 50 meter. Het 22-jarige talent verrast met de titel op de WK kortebaan in Windsor.

Deel dit artikel op social media

"Het is te gek, ik had het niet verwacht. Ik hoopte op een medaille, maar om dan als eerste aan te tikken. Ik geloofde het eerst niet", zei hij bij de NOS.

Volgens de kersverse wereldkampioen zwom hij niet eens de perfecte race. "Ik zat nog vijf honderdsten boven mijn persoonlijk record, dus in dat opzicht was het geen perfecte race. Maar het was natuurlijk wel mijn beste race 'by far' op dit toernooi."

Puts, die traint in Nieuwegein, zette ook iets recht in Windsor. "Ik kon een opsteker als deze wel gebruiken, want het was best een moeilijk jaar. Ik miste namelijk de Olympische Spelen in Rio op drie honderdsten. Supermooi dat ik die teleurstelling op deze manier heb kunnen rechtzetten."

Puts is pas de derde Nederlandse wereldkampioen bij de mannen in het zwemmen. Marcel Wouda won 1998 goud op de 200 meter wisselslag bij de WK langebaan, Maarten van der Weijden pakte in 2008 goud op de 25 kilometer open water.

Wouda

Wouda is "compleet verrast" door de wereldtitel van Puts. De hoofdcoach had vooraf hoge verwachtingen van zijn jonge pupil, maar had een wereldtitel zeker niet aan zien komen.

"Dat Jesse hier iemand als Vladimir Morozov eraf zwemt, is ronduit verrassend. Dit had ik niet aan zien komen", zei Wouda vanuit Windsor. "Een geweldige prestatie."

"Jesse is al een tijdje goed bezig, samen met zijn trainers Herman van den Berg en Sven Jaeger. Dit is een geweldig resultaat", aldus Wouda.

Opvallend genoeg traint Puts niet bij één van de twee grote Nederlandse zwemcentra, in Amsterdam en Eindhoven, maar in Nieuwegein bij Aquarijn.

Programma

Wouda wees de suggestie van de hand dat Puts zich wellicht nog sneller kan ontwikkelen als hij naar Amsterdam of Eindhoven gaat.

"Hij heeft nu een programma dat werkt, dat staat als een paal boven water. Ik zie geen enkele reden om die jongen daaruit te halen. We zijn wel al in gesprek hoe we Jesse en zijn coaches kunnen helpen om hen te ondersteunen."

Met een wereldtitel op zak, hoopt Puts komend jaar ook op de langebaan de strijd te kunnen aangaan met de wereldtop. "Hij heeft altijd al enorm goede 'skills' gehad en ontwikkelt zich nu ook in het zwemmen, hij gaat steeds harder."

"De komende maanden moet blijken hoe hij dat gaat omzetten naar de langebaan, maar potentie heeft hij zeker. Dit goud is veelbelovend", aldus Wouda.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Jesse aan!