Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Keepster Wester blij met 'nieuwe wind' bij handbalsters

Keepster Wester blij met 'nieuwe wind' bij handbalsters

RoadToTokyo

Cheer!

Keepster Tess Wester merkt dat het goed is geweest dat de handbalsters na de Olympische Spelen in Rio de Janeiro met een andere bondscoach verder zijn gegaan. De Deense Helle Thomsen was in september de opvolger van Henk Groener, die na zeven jaar afscheid nam.

Deel dit artikel op social media

"Het gevoel is nu goed, al is het natuurlijk wennen als er na zo’n lange tijd ineens iemand anders voor de groep staat. Zeker voor mij, want ik debuteerde onder Henk", zegt Wester tegen NU.nl.  

"Het is een beetje aftasten. Wat kunnen we wel doen en wat niet? En omdat we nog geen officiële wedstrijd onder Helle gespeeld hebben, moet nog blijken of het daadwerkelijk beter zal gaan. Maar zoals ik als zei, het voelt goed."

Het EK, dat zondag in Zweden begint, wordt het eerste toernooi van Wester en Oranje onder leiding van de 46-jarige Thomsen. "De stemming is heel positief richting dat EK. Het is niet dat dat gevoel onder Henk weg was, maar ze zeggen niet voor niets: verandering van spijs doet eten. Het is daarom goed dat er een nieuwe wind waait."

Gesloopt

De 23-jarige Wester kijkt dan ook uit naar de eerste wedstrijd van Oranje op het EK zondag tegen Duitsland, nadat ze in de weken na de Spelen nog moeite had om zich weer op te laden.

"Direct na Rio moest ik door naar mijn Duitse club Bietigheim, maar ik zat stuk. Ik was gesloopt omdat ik de hele zomer had doorgetraind en gespeeld. Ik wilde gewoon even niet meer. Ik was in acht weken tijd nooit alleen geweest. Samen eten, samen slapen, samen wakker worden. Het ging maar door."

"Met Bietigheim moest ik weer meteen op trainingskamp, terwijl ik iets had van: laat me nou maar even. Ik was toe aan vakantie. Gelukkig heb ik op een gegeven moment drie dagen vrij gekregen en ben ik naar Nederland gegaan. Het was fijn dat ik in anderhalf jaar tijd eindelijk even de knop om kon zetten."

Relativeren

Wester kon toen ook beter omgaan met de teleurstelling dat Oranje op de Spelen net naast een medaille greep. "Na een tijdje kon ik het een plek geven en relativeren. Noorwegen, Rusland en Frankrijk zijn boven ons geëindigd en zij waren op dat moment ook echt beter."

De Spelen hebben er echter wel voor gezorgd dat de status van de Nederlandse handbalsters is verhoogd, nadat eind 2015 ook al zilver werd gepakt op het WK.

"Er zal daarom druk komen van de media", beseft Wester. "Maar we mogen niet vergeten dat een EK in het handbal misschien wel het zwaarst bezette toernooi is. We zijn op een EK zelfs nooit hoger geëindigd dan de zevende plek. We kunnen er dus niet standaard vanuit gaan dat we zomaar de halve finale of de finale gaan halen. De poulefase wordt al heel lastig."

Medaille

In die poulefase treft Oranje naast Duitsland (zondag) ook Polen (dinsdag) en Frankrijk (donderdag). "De eerste drie van de poule gaan door en dat moeten we zeker halen. Dat zijn we aan onze stand verplicht", vindt Wester. “Maar omdat je de punten meeneemt naar de volgende poulefase kunnen we ons meteen geen grote misstap veroorloven."

"Dat is anders dan op de Spelen, toen we eigenlijk maar een goede wedstrijd nodig hadden om de halve finale te halen. Nu moet het stapje voor stapje gaan en niet te ver kijken. Al is de droom natuurlijk een medaille pakken."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Tess aan!