Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

'Handbalsters weten hoe ze met druk van grote wedstrijd moeten omgaan'

'Handbalsters weten hoe ze met druk van grote wedstrijd moeten omgaan'

Cheer!

GOTEBORG - Debbie Bont denkt dat de recente ervaring van twee halve finales bij grote toernooien veel vertrouwen zal geven wanneer de Nederlandse handbalsters vrijdagavond op het EK met Denemarken strijden voor een plek in de finale.

Deel dit artikel op social media

Vorig jaar wonnen de handbalsters in de halve finale van het WK van Polen. Afgelopen zomer bleek Frankrijk op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro te sterk in dezelfde fase van het toernooi.

"Die twee wedstrijden nemen we zeker mee ter voorbereiding op de wedstrijd tegen Denemarken", vertelt de 26-jarige Bont tegen NUsport. "Veel speelsters weten nu hoe ze met de spanning van zo'n wedstrijd om moeten gaan, dus dat geeft veel vertrouwen. We weten dat we onder deze druk een wedstrijd kunnen winnen."

Denemarken is een bekend land voor de handbalvrouwen. Bondscoach Helle Thomsen is Deens en speelsters Laura van der Heijden, Estavana Polman en Bont zijn in clubverband actief in het Scandinavische land.

"Het Deense handbal lijkt veel op het Nederlandse", vertelt Bont. "Het is snel, mooi en technisch. De Denen hebben nu een iets jongere ploeg, maar zij zitten ook in een goede flow."

De hoekspeelster komt drie ploeggenoten tegen bij de tegenstander en dat kan wel eens een voordeel zijn. "Als ik iets zie, dan geef ik dat zeker aan bij de teambespreking. Maar wij hebben genoeg slimme speelsters die het zelf ook zien op videobeelden. Bij een paar speelsters kan ik bijvoorbeeld aangeven wat haar favoriete worp is. Maar de coach is ook goed voorbereid", stelt Bont met een glimlach.

Snelheid

Sinds het WK van vorig jaar leeft handbal meer dan ooit in Nederland. "Ik denk dat de snelheid van ons spel aanslaat bij de mensen", aldus Bont.

"Wij hebben een superfitte groep met zestien speelsters die allemaal ingezet kunnen worden. Daardoor blijft het tempo hetzelfde en de druk op de tegenstanders blijft groot."

"Als je ons vergelijkt met bijvoorbeeld Frankrijk, dan is dat wel een verschil. Zij nemen nog weleens gas terug na een doelpunt, maar wij gaan door", analyseert de 26-jarige handbalster het aantrekkelijke spel van haar ploeg.

"Wij willen juist de tegenstander verrassen door ze niet de tijd te gunnen om rustig terug naar het eigen doel te lopen. Daar halen wij heel veel voordeel uit en daarnaast is het denk ik leuk om naar te kijken."

Nederland speelt vrijdagavond vanaf 18.15 uur tegen Denemarken. Noorwegen en Frankrijk spelen later op de avond de andere halve finale.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Yvette, Debbie, Sanne, Tess, Jasmina, Lois, Angela, Nycke, Danick, Lynn, Maura, Michelle, Kelly, Laura, Jessy en Estavana aan!