Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Wereldkampioene Ter Mors merkt dat ze fysiek meer aankan dan vorige winter

Wereldkampioene Ter Mors merkt dat ze fysiek meer aankan dan vorige winter

EK en WK

Cheer!

Jorien ter Mors maakte vorig seizoen indruk op de langebaan met onder meer twee wereldtitels, maar ze heeft het gevoel dat ze in de komende schaatswinter nog beter voor de dag moet kunnen komen.

Deel dit artikel op social media

"Ik sta er fysiek weer een stukje beter voor dan vorig jaar, vooral wat betreft mijn belastbaarheid", aldus Ter Mors.

De Twentse keerde vorige winter na een jaar pauze door een vorm van overtraindheid terug op het ijs en ze nestelde zich direct weer in de wereldtop op de langebaan, met WK-goud in februari op de 1000 en 1500 meter als hoogtepunten.

Ter Mors moest echter ook steeds oppassen dat ze niet te veel eiste van haar lichaam. Daarom reed ze pas in het tweede deel van het seizoen haar eerste 1500 meter, de afstand waarop ze olympische kampioene is.

"Op de momenten dat het moest gebeuren, ging het goed. Maar er gebeurde genoeg achter de schermen om te zorgen dat ik topfit aan de start stond van belangrijke wedstrijden. Het blijft topsport; het is niet elke dag feest."

"Mijn lichaam is extreem anders in vergelijking met bijvoorbeeld vier jaar geleden. Ik reageer heel anders op trainingsarbeid, op rust en herstel. Het plan is om nu vanaf het begin van het seizoen 1500 meters te rijden, maar het blijft continu opletten en scherp zijn, elke week weer."

Team Afterpay-coach Dennis van der Gun beaamt de woorden van zijn pupil. "Jorien is beter dan vorig jaar, maar we moeten er op blijven letten dat het goed blijft gaan."

KNSB Cup

Nu er een eindelijk een akkoord is tussen de KNSB enerzijds en de schaatsers, merkenteams en gewesten anderzijds, kunnen Ter Mors en de rest van de Nederlandse toppers vrijdag in Groningen bij de KNSB Cup het langebaanseizoen echt beginnen.

Vorig jaar betekende de plaatsingswedstrijd voor de eerste wereldbekers Ter Mors haar eerste officiële optreden sinds haar gouden race in Sochi op de 1500 meter en ze maakte direct grote indruk met zeges op de 500 en 1000 meter.

"Vorig seizoen was de KNSB echt een meetpunt, nu is het vooral een mijlpaal die ik voorbij moet om bij mijn volgende doel - de World Cups - te komen", zegt Ter Mors. "Dat maakt een wereld van verschil met vorig jaar."

Legpuzzel

Ter Mors wil ook deze winter weer het langebaanschaatsen combineren met het shorttrack, waardoor haar kalender een lastige legpuzzel blijft.

Na de KNSB Cup zal ze in ieder geval naar Noord-Amerika vertrekken voor de eerste twee wereldbekers bij het shorttrack. Vervolgens hoopt ze begin december weer aan te sluiten op de langebaan bij de derde en vierde wereldbeker in Astana en Heerenveen.

Wat er daarna gebeurt, is ook voor Ter Mors nog een vraagteken. "Er liggen twee plannetjes klaar, maar die houd ik nog even voor mezelf, omdat ik nog niet weet welke van de twee ik ga toepassen. Dat ligt er volledig aan voor welke wedstrijden ik me weet te plaatsen."

Allrounden

Zeker is dat Ter Mors, de nummer drie van het WK sprint van vorig seizoen, zich zal richten op de 500, 1000 en 1500 meter. Bij haar entree op de langebaan in het seizoen 2012-2013 werd ze Nederlands kampioen allround, maar de kans is klein dat we haar ooit nog op een allroundtoernooi zullen zien.

"Mijn passie ligt niet bij het allrounden. Ik kan de lange afstanden prima rijden, maar ik beleef gewoon niet zoveel plezier aan de 3 en 5 kilometer, vind het saai. Ik kan op de 3 kilometer niet een rondje van 27 seconden rijden. En dat vind ik het mooist; om hard te gaan."

Ter Mors komt vrijdag bij de KNSB Cup in actie op de 1500 meter. De mannen beginnen het programma om 14.00 uur met de 5 kilometer en rijden na de 1500 meter voor vrouwen ook nog de 500 meter.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Jorien aan!