Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Verbij blij dat hij hoge niveau van vorige winter direct weer evenaart

Verbij blij dat hij hoge niveau van vorige winter direct weer evenaart

EK en WK

Cheer!

GRONINGEN - Na zijn doorbraak vorige winter was het voor Kai Verbij afwachten of hij ook dit seizoen weer kon meedoen met de absolute top. Door zijn zege zondag op de 1000 meter bij de KNSB Cup is het antwoord voorlopig een duidelijk 'ja'.

Deel dit artikel op social media

"Vorig seizoen ging het heel goed, maar het is lastig om dat hoge niveau weer te evenaren", aldus Verbij. "Dat maakte me deze zomer af en toe wel een beetje onzeker; ga ik dat niveau opnieuw halen?"

De 22-jarige schaatser van Team Plantina, die vorig jaar in zijn tweede seizoen als senior Nederlands kampioen werd op de 500 meter, goud pakte bij het NK sprint en brons veroverde bij het WK sprint, lijkt zich geen zorgen te hoeven maken, want hij reed zondag in Groningen overtuigend naar de winst op de 1000 meter.

Met een tijd van 1.09,54 was hij ruim een halve seconde sneller dan de nummer twee, Nederlands kampioen Kjeld Nuis.

"Het is geen titel, maar het is gaaf dat ik op een belangrijk moment de beste ben", zegt Verbij. "Het is natuurlijk ook een bevestiging dat ik een goede zomer heb gedraaid en dat mijn trainingsprogramma werkt."

Omvang

De pupil van Gerard van Velde heeft in de voorbereiding namelijk geprobeerd zijn inhoud te vergroten. "Ik heb veel meer 'omvang' getraind en normaal gaat dat ten koste van je snelheid, maar dat bleek dit weekend gelukkig niet", stelt Verbij.

"Als ik Pavel Kulizhnikov, Denis Yuskov of Nuis wil verslaan op de 1000 meter, dan moet ik ook in de laatste ronde met hen meekunnen. Vorig seizoen deed ik het in de eerste 600 meter meestal heel goed, maar vervolgens verloor ik net te veel tijd in de laatste ronde. Zondag reed ik een heel goede slotronde, dat was erg fijn."

Verbij lijkt zich, ook met het oog op de Olympische Winterspelen van 2018, volledig op de 1000 en de 500 meter te richten. Op die laatste afstand werd hij vrijdag derde bij de KNSB Cup, terwijl hij zich een dag later afmeldde voor de 1500 meter.

"Ik ben ervan overtuigd dat ik een prima 1500 meter kan rijden, maar ik geloof er niet in dat ik een heel goede 500 én een heel goede 1500 meter kan rijden. Je moet keuzes maken en ik denk dat ik internationaal meer kans heb op succes op de 500 dan op de 1500 meter."

Nagano

Door zijn derde en eerste plek in Kardinge plaatste Verbij zich voor de eerste vier wereldbekers van het seizoen. Het tweede World Cup-weekend, in het Japanse Nagano, belooft speciaal te worden voor de zoon van een Japanse moeder en een Nederlandse vader.

"Ik ben al een keer in Nagano geweest, maar dat was in de zomer en toen lag er geen ijs. Het wordt dus sowieso bijzonder om voor het eerst in Nagano, op de olympische baan van 1998, te gaan schaatsen."

Verbij was begin dit jaar even een beroemdheid in Japan toen er een documentaire over hem werd uitgezonden in het populaire televisieprogramma Waratte koraete. Na de uitzending had hij er opeens twintigduizend Japanse volgers bij op Twitter, maar de in Leiderdorp geboren schaatser verwacht niet dat hij volgende maand niet normaal over straat kan in Nagano.

"Nee joh, ik denk dat iedereen in Japan me alweer vergeten is. Ik was misschien een weekje trending in Japan, maar als je daarna niet meer op televisie komt en niets meer van jezelf laat horen, dan besta je niet meer. De Kai Verbij-hype was snel weer voorbij, ik ben blijkbaar niet interessant genoeg, haha."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Kai aan!