Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Paralympisch debuut Aruba droom die uitkomt

Paralympisch debuut Aruba droom die uitkomt

Paralympisch Rio 2016

Cheer!

RIO DE JANEIRO - Aruba doet in Rio de Janeiro voor het eerst mee aan de Paralympische Spelen. Het is daarmee naast Nederland het tweede land binnen het Koninkrijk der Nederlanden dat hier actief is. Aruba wordt vertegenwoordigd door één zwemmer: Jesus David de Marchena Acevedo.

Deel dit artikel op social media

“Dit wij hier meedoen, is een droom die uitkomt”, vertelt Shardea Croes, voorzitter van het Nationaal Paralympisch Comité (NPC) van Aruba. “Tijdens mijn studie in de Verenigde Staten kwam ik in aanraking met gehandicaptensport en toen ik terug ging naar Aruba, was mijn doel om daar de paralympische sport vorm te geven en ons eigen NPC op te richten. We zijn nu net acht maanden lid van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) en staan al op de Paralympische Spelen. Ik had niet gedacht dat het zo snel zou gaan.”

Toen Croes bezig was met de oprichting van het NPC van Aruba, kwam ze in contact met Rita van Driel, secretaris-generaal van het Nederlandse NPC. Samen met de stichting PlayAble werd er een sportkamp georganiseerd op Aruba waarbij ook atlete Marlou van Rhijn betrokken was. “Ze vond het hier fantastisch”, kan Croes zich herinneren. “We zijn naar allerlei scholen voor gehandicapte kinderen geweest, waar ze heel veel verteld heeft over haar sport. Het was ontzettend motiverend. Sowieso zijn de banden met NPC Nederland erg goed. Waar ze kunnen, helpen ze ons.”

Historisch moment
Zwemmer De Marchena Acevedo kwam in actie op de 100 meter vrije slag in klasse S7. Hij finishte als laatste, maar kreeg in het Estádio Aquático misschien nog wel meer applaus dan de winnaar. “Dat was voor ons een historisch moment”, zegt Croes. “De lach die Jesus na zijn race had, krijg je er nooit meer af. Sowieso is het inspirerend om hier te zijn, contact te hebben met andere landen, van elkaar te leren en te zien hoe de sport werkt. De aanloop naar deze Paralympische Spelen én onze deelname hier hebben een enorme impact voor de paralympische sport op Aruba. Veel meer mensen weten nu dat het bestaat, we krijgen via social media enorm veel reacties. Ik hoop dat we hierdoor nog meer bekendheid krijgen én nog meer sporters aantrekken.”

Tokio 2020
“Als ik mag dromen, dan zijn we over vier jaar met vier atleten in Tokio. We hebben een aantal talentvolle jonge sporters van elf tot veertien jaar, vooral in atletiek en zwemmen, maar ook in boccia, taekwondo (dat over vier jaar voor het eerst op het paralympisch programma staat, red.) en judo. We moeten het van de grond af opbouwen, te beginnen bij de jeugd. In totaal zijn er nu vijftien sporters bij ons aangesloten. En als ik dan aan het dromen ben: in 2020 hebben we ons eigen kantoor en is dit mijn werk. Nu doe ik dit als vrijwilliger. Het is misschien een grote droom om te realiseren in vier jaar tijd, maar als je het niet droomt, gebeurt het nooit.”

Meer weten over NPC Aruba? Kijk op www.auaparalympic.org

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!