Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Lichte vier en Braas/Steenman missen finale bij roeitoernooi

Lichte vier en Braas/Steenman missen finale bij roeitoernooi

Rio 2016

Cheer!

RIO DE JANEIRO - De Nederlandse lichte vier-zonder en de twee-zonder zijn er dinsdag bij het olympische roeitoernooi in Rio de Janeiro niet in geslaagd om de finale te bereiken.

Deel dit artikel op social media

Joris Pijs, Tim Heijbrock, Jort van Gennep en Björn van den Ende kwamen in hun halve finale van de lichte vier-zonder als vijfde over de streep, waar een plek bij de eerste drie vereist was voor een finaleplaats.

De Nederlandse boot deed 6.12,87 over de twee kilometer op het kalme Lagoa Rodrigo de Freitas. De nummer drie Nieuw-Zeeland was bijna vier seconden sneller.

Van de lichte mannen vier-zonder mocht geen topprestatie in Rio worden verwacht. Het Nederlandse viertal eindigde dit seizoen nog niet op het podium van een grote wedstrijd.

Van het Oranje-kwartet had alleen Heijbrock enige olympische ervaring. Hij eindigde in Londen in 2012 op de zesde plaats in de lichte vier, toen nog met onder anderen de gebroeders Vincent en Tycho Muda als teamgenoten.

Braas/Steenman
Roel Braas en Mitchel Steenman kwamen in de halve finale van de twee-zonder als vierde over de streep in een tijd van 6.26,94. Dat was niet genoeg om de finale te bereiken, want ook hier plaatsten alleen de eerste drie boten zich voor de eindstrijd.

Italië trok aan het langste eind in 6.24,96, op de voet gevolgd door Australië en Frankrijk. Nederland hield alleen de Verenigde Staten en Roemenië achter zich.

Braas en Steenman moeten genoegen nemen met een optreden in de B-finale. Het duo begon zaterdag al moeizaam aan het toernooi. De twee voormalige krachten uit de Holland Acht moesten zich via de herkansing voor de halve eindstrijd plaatsen.

Steenman en Braas behoorden vooraf nog tot de medaillekandidaten in Rio. Ze pakten eerder dit seizoen zilver bij twee wereldbekers en brons bij het EK. Het WK leverde vorig jaar de vierde plek op.

Jorritsma/Robbers
Aletta Jorritsma en Karien Robbers kwamen in de herkansingen van de twee-zonder niet in de buurt van kwalificatie voor de halve finales.

Het Nederlandse duo had bij de eerste drie boten moeten finishen, maar lag de hele race in de achterhoede en kwam als vijfde over de streep. Het verschil met de nummer drie Frankrrijk was bijna vier seconden.

Robbers kreeg pas eind juni te horen dat ze met Jorritsma als zogenoemde 'startende reserves' aan het olympisch toernooi mocht meedoen. Hoofdcoach Josy Verdonkschot was niet helemaal tevreden over de prestaties van Heleen Boers en schoof daarom alsnog Robbers naar voren.

De late invalster was met Jorritsma bij voorbaat kansloos voor een plaats in de A-finale van de twee-zonder. Voor het Nederlandse duo rest alleen nog de C-finale.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Roel, Mitchel, Joris, Tim, Jort, Bjorn, Aletta en Karien aan!