Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Wereldkampioen Verenigde Staten te sterk voor Oranje

Wereldkampioen Verenigde Staten te sterk voor Oranje

RoadToRio

Cheer!

De Nederlandse volleybaldames hebben hun eerste wedstrijd in de Final Six van de World Grand Prix verloren. Het Amerika van coach Karch Kiraly was in de Thaise hoofdstad Bangkok met 3-0 te sterk voor Oranje. Morgen speelt Nederland tegen China. Deze wedstrijd moet worden gewonnen om in de race te blijven voor de medailles.

Deel dit artikel op social media

Bondscoach Giovanni Guidetti kon woensdag niet beschikken over eerste libero Debby Pilon-Stam, die vanwege rugpijn rust kreeg. Op haar positie begon Kirsten Knip. De andere zes basisspeelsters waren: Laura Dijkema (spelverdeelster), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers) en Robin de Kruijf en Yvon Beliën (middens).

Oranje had het vanaf het begin van de wedstrijd lastig tegen regerend wereldkampioen de Verenigde Staten. Vooral in de passing stond Nederland constant onder druk, dankzij de sterke services van de Amerikaanse volleybalsters. Het team van Guidetti keek al snel tegen een achterstand van vier punten aan, die bleef staan tot 14-18.

Op de service van de ingekomen Femke Stoltenborg kwam Oranje echter terug tot 17-18, en even later werd het zelfs 19-19 dankzij een killblock van Buijs. Het initiatief overnemen lukte de volleybaldames niet. Amerika liep snel weer uit en won de openingsset met 21-25 dankzij een score van Akinradewo.

Nederland begon uitstekend aan set twee toen het een snelle 5-1 voorsprong nam. De coach van de Verenigde Staten, de legendarische oud-speler Karch Kiraly, moest daarom al vroeg in de wedstrijd een time-out aanvragen om zijn speelsters toe te spreken. Op 10-10 was de stand weer gelijk en bracht Guidetti Judith Pietersen in voor Sloetjes. Even later maakten ook Femke Stoltenborg en Celeste Plak hun entree binnen de lijnen.

Oranje bleef uitzicht houden op setwinst tot 16-16 maar gaf daarna deze goede uitgangspositie snel uit handen. Vanaf 16-16 scoorde Nederland nog maar een punt, tegenover negen van Amerika. De wereldkampioenen wonnen de tweede set met 17-25 en namen zo een 0-2 voorsprong.

In set drie besloot Guidetti zijn basisopstelling te wijzigen. Stoltenborg startte als spelverdeelster, terwijl Pietersen en Plak op de passer/loper positie werden gestationeerd. Oranje speelde een goede derde set en nam mede dankzij de vaak scorende Sloetjes een 15-13 voorsprong. In de middenfase van de set verloor Nederland haar voorsprong dankzij een sterke serie punten van Team USA (15-18). De volleybaldames bleven vechten tot aan het laatste punt, maar kwamen uiteindelijk net te kort om de derde set te winnen (23-25).

Donderdagochtend speelt Oranje om 10.00 uur Nederlandse tijd haar tweede en laatste poulewedstrijd tegen China. Deze wedstrijd moet gewonnen worden om de halve finale van de World Grand Prix in zicht te houden.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Yvon, Lonneke, Laura, Kirsten, Nicole, Quinta, Judith, Anne, Manon, Femke, Maret, Giovanni, Celeste, Debby, Myrthe en Robin aan!