Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Sagan sprint naar tweede ritzege in Tour

Sagan sprint naar tweede ritzege in Tour

RoadToRio

Cheer!

​MONTPELLIER - Chris Froome heeft woensdag in de winderige elfde etappe zijn voorsprong in het algemeen klassement vergroot in de Tour de France. Peter Sagan sprintte naar zijn tweede dagzege in Frankrijk.

Deel dit artikel op social media

De Britse geletruidrager Froome plaatste twaalf kilometer voor de finish samen met Sagan, teamgenoot Geraint Thomas en Maciej Bodnar een verrassende demarrage waar het peloton geen antwoord op had.

Sagan sprintte vervolgens naar de dagwinst, voor Froome en Bodnar. Thomas kwam samen met het peloton binnen, op zes seconden van het trio. Alexander Kristoff won de sprint om de vierde plaats in Montpellier.

Dylan Groenewegen was op de dertiende positie de beste Nederlander. Bauke Mollema profiteerde van een slechte dag van Joaquim Rodriguez en klom van de zesde naar de vijfde plek in het algemeen klassement, op 56 seconden van Froome.

De Brit verdedigt donderdag in de loodzware bergrit naar de Mont Ventoux een voorsprong van 28 seconden op zijn landgenoot Adam Yates. De Ier Daniel Martin staat derde op 31 seconden, Nairo Quintana volgt op 35 seconden van de geletruidrager.

Vlucht

​Arthur Vichot en Leigh Howard vormden al rap de vlucht van de dag. De Franse kampioen en de Australiër reden na enkele kilometers weg bij de andere 190 gestarte renners en zagen het gat met het peloton gestaag groeien.

Het tweetal reed een voorsprong van een kleine vijf minuten bij elkaar en passeerde samen de enige twee klimmetjes van de dag, maar na de Côte de Villespassans van de vierde categorie werd het tempo in het peloton flink opgeschroefd en liep de marge snel terug.

Op zestig kilometer van de streep werden de 27-jarige Fransman van FDJ en de 26-jarige Australiër van IAM Cycling opgeslokt. Het vluchtersduo had ruim negentig kilometer samen op gereden voordat het zich liet inrekenen.

Chaos

De harde wind had intussen al aardig wat chaos veroorzaakt in het peloton. Meerdere renners, waaronder Thibaut Pinot, Jurgen Van den Broeck, Rafal Majka, Luis Leon Sanchez en George Bennett, gingen tegen de vlakte en het peloton brak door de harde wind meerdere keren in twee of meer groepen.

Ook Wilco Kelderman, Wout Poels en Laurens ten Dam lieten zich verrassen, maar met nog een kilometer of dertig voor de boeg was het hele deelnemersveld weer bijeen en leek een massasprint onvermijdelijk.

Toch werd het peloton nog verrast door een serieuze demarrage. Sagan, de Slowaakse leider van het puntenklassement, sprong op twaalf kilometer van de streep weg en kreeg zijn teamgenoot Bodnar, geletruidrager Froome en diens helper Thomas met zich mee.

Thomas liep zich met de eindstreep in zicht zakken, waarop Froome, Sagan en Bodnar als trio naar de finish reden. Daar schreef de Slowaakse wereldkampioen zijn tweede dagzege van deze Tour op zijn naam.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Tom, Bauke, Wout en Wilco aan!