Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Dumoulin soleert naar zege in zware bergetappe Tour de France

Dumoulin soleert naar zege in zware bergetappe Tour de France

RoadToRio

Cheer!

Tom Dumoulin heeft zondag de negende etappe van de Tour de France gewonnen. De 25-jarige Limburger kwam tijdens de derde Pyreneeënrit met vier zware beklimmingen solo over de streep in Andorra. Chris Froome behield zijn gele trui.

Deel dit artikel op social media

De renner van Giant-Alpecin heeft binnen een jaar in alle grote rondes een etappe gewonnen. Vorig jaar pakte hij twee ritzeges in de Vuelta en droeg daar ook zes dagen de rode leiderstrui. Eerder dit jaar won hij de proloog van de Giro en was daar eveneens zes dagen klassementsleider.

De laatste Nederlander die een etappe in de Tour won, was Lars Boom in 2014. Daarvoor was Pieter Weening in 2005 de laatste Nederlander die een dagsucces boekte.

Dumoulin verloor in deze Tour al veel tijd in het algemeen klassement. Voor de start van de negende etappe had hij ruim 47 minuten achterstand op geletruidrager Chris Froome.

Video: Dumoulin wint zware bergetappe Tour de France 

Vluchters

Al vroeg in de etappe, die van start ging in het Spaanse Vielha, ontstond een forse kopgroep van 38 renners. Tom Dumoulin en Stef Clement waren de enige Nederlanders in de ontsnapping.

Ook Rafal Majka in de bolletjestrui was present. Namens Lotto-Jumbo zat de Nieuw-Zeelander George Bennett mee. Rui Costa, Winner Anacona, Thibaut Pinot, Mathias Frank en Peter Sagan waren andere bekende namen voorin.

Het peloton gaf de grote groep vluchters de ruimte, Team Sky van klassementsleider Froome zag geen bedreiging in de ontsnapping.

Tijdens de derde zware beklimming van de dag was de kopgroep geslonken tot tien man. Clement en Sagan moesten lossen. Dumoulin, Bennett, Costa, Frank, Pinot, Majka, Anacona, Diego Rosa, Daniel Navarro en Jesus Herrera reden samen naar boven op de Collada de Beixalis.

Aanval

Op ruim 12 kilometer van de streep demarreerde Dumoulin uit de kopgroep. Hij had al snel meer dan een minuut voorsprong op de achtervolgende groep, die op de slotklim versplinterde.

Majka en Costa probeerden samen naar Dumoulin toe te rijden. Met nog 5 kilometer te gaan was de voorsprong van de Maastrichtenaar geslonken tot 40 seconden.

In de laatste kilometers van de beklimming naar Andorre Arcalis reden de renners in de stromende regen. Dumoulin kon zijn voorsprong in de laatste kilometers consolideren en kwam juichend over de finish in Andorra. Achter hem werd Costa tweede, voor Majka.

In de groep met favorieten, die op ruim 6 minuten van Dumoulin finishte, probeerde Bauke Mollema enkele malen weg te rijden. Uiteindelijk moest de Groninger een klein groepje met onder meer Froome, Richie Porte, Adam Yates en Nairo Quintana laten gaan.

Mollema finishte kort achter het groepje van Froome. Wilco Kelderman verloor meer tijd in het algemeen klassement.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Tom aan!