Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Schone atleten onder Russische vlag in Rio

Schone atleten onder Russische vlag in Rio

RoadToRio

Cheer!

LAUSANNE - Russische atleten mogen alleen aan de Olympische Spelen in Rio meedoen als zij kunnen aantonen dat ze nooit doping hebben gebruikt en door de internationale atletiekfederatie IAAF zijn aangemerkt als een schone atleet. In dat geval mag die atleet onder de Russische vlag meedoen aan de Spelen.

Deel dit artikel op social media

Dat zei voorzitter Thomas Bach van het Internationaal Olympisch Comité dinsdag op een bijeenkomst in Lausanne, waar hij overigens herhaalde dat het IOC het besluit de van IAAF respecteert en steunt.

De IAAF handhaafde vrijdag de schorsing van atletiekgrootmacht Rusland, die sinds november 2015 van kracht is wegens een omvangrijk dopingschandaal. Russische atleten mogen daardoor niet meedoen aan de Spelen in Rio en evenmin aan de EK in Amsterdam. ,,Maar alle atleten die met succes in beroep gaan tegen deze schorsing, mogen meedoen onder de Russische vlag en hoeven dat niet te doen onder een olympische of neutrale vlag'', zei Bach.

Het Russische olympisch comité kondigde dinsdag aan dat Russische atleten die nooit zijn betrapt op doping bij het internationale hof van sportarbitrage CAS hun schorsing van de Spelen in Rio zullen aanvechten.

Voor atleten uit Kenia geldt hetzelfde als voor Russische atleten, zei Bach. Ook atleten uit het Afrikaanse land moeten aantonen dat ze dopingvrij zijn en door de IAAF 'schoon' verklaard. De atletiekbond van Kenia is weliswaar niet geschorst, maar het IOC is ontevreden over de antidopinginstanties in Kenia en twijfelt over de onschuld van veel atleten, zei Bach.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!