Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

IOC prijst IAAF om handhaven schorsing Russische atleten

IOC prijst IAAF om handhaven schorsing Russische atleten

RoadToRio

Cheer!

LAUSANNE - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) steunt de beslissing van de internationale atletiekfederatie IAAF om de schorsing van de Russische atletiek voorlopig te handhaven.
Dat liet het uitvoerend comité van de organisatie zaterdag na een telefonische vergadering in een officiële verklaring weten.

Deel dit artikel op social media

Het IOC juicht de sterke houding van de IAAF tegen doping toe en stelt dat internationale federaties het recht hebben om atleten uit te sluiten voor internationale wedstrijden, inclusief de Olympische Spelen.

Het comité belooft zoveel mogelijk maatregelen te nemen om een zo eerlijk mogelijk deelnemersveld op de Spelen in Rio te krijgen.

Het IOC zal de vergadering van dinsdag in Lausanne benutten om over landen te praten die niet krachtig genoeg tegen doping strijden.

'Niet eerlijk'
De verklaring van het IOC is een fikse tegenvaller voor Rusland, dat hoopte dat het internationaal olympisch comité dinsdag niet achter de IAAF zou gaan staan en alsnog zou besluiten Russische atleten toe te laten op de Spelen.

Eerder deed Vladimir Poetin deed al een beroep op het IOC. "Want het kan toch niet zo zijn dat ook zuivere atleten bestraft worden. Natuurlijk is dit niet eerlijk. Wij zijn ook boos als we zien dat sporters doping gebruiken. Dan schorsen we ze. We zullen tegen doping blijven vechten."

Voorzitter Alexander Zhukov van de Russische atletiekbond sprak de hoop uit ondanks de schorsing met tachtig atleten naar de Spelen te gaan. Hij vertelde zich niet neer te zullen leggen bij de schorsing en overweegt naar het internationaal sporttribunaal CAS in Lausanne te stappen.

Toch is het nog niet helemaal uitgesloten dat er nog Russische atleten uitkomen op de Spelen in Brazilië. De IAAF zette vrijdag de deur op een kier voor atleten die kunnen aantonen dat zij de afgelopen jaren niet zijn getest in Rusland, maar door andere landen met een erkend antidopingbeleid.

Zij kunnen mogelijk onder een neutrale vlag meedoen in Rio de Janeiro.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!