Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Volleybalster Stam-Pilon heeft vertrouwen in 'droomafscheid' in Rio

Volleybalster Stam-Pilon heeft vertrouwen in 'droomafscheid' in Rio

RoadToRio

Cheer!

TOKIO - Na de mislukte kwalificaties in 2008 en 2012, een zware blessure en een zwangerschap had volleybalster Debby Stam-Pilon haar olympische droom bijna opgegeven, maar aan de vooravond van het kwalificatietoernooi (OKT) in Tokio lonkt Rio nadrukkelijk.

Deel dit artikel op social media

"We hebben de afgelopen periode laten zien wat we kunnen, dus ik heb er heel veel vertrouwen in dat we wat moois kunnen doen op het OKT", aldus de 31-jarige Stam-Pilon in gesprek met NU.nl.

De volleybalsters, in 1996 voor het laatst actief op de Spelen, strijden vanaf zaterdag met Kazachstan, Zuid-Korea, Thailand, de Dominicaanse Republiek, Italië, Peru en Japan om vier tickets voor de Spelen, waarvan er in ieder geval één naar een Aziatisch land gaat.

Stam-Pilon is met ruim driehonderd interlands de meest ervaren international in de selectie van bondscoach Giovanni Guidetti. Ze was erbij toen Oranje in januari 2008 strandde op het olympisch kwalificatietoernooi in Halle en vier jaar later toen het misging op het OKT in Ankara.

"Ik heb een paar keer heel grote teleurstellingen meegemaakt", zegt de libero. "Ik wilde deze keer niet te ver vooruitkijken, had de droom om de Spelen te halen al een beetje laten gaan, maar nu zijn we wel heel dichtbij."

"Het zou voor mij zo'n beetje aan het einde van mijn carrière wel heel bijzonder zijn om Rio te halen. Soms wil ik mezelf daar een beetje voor beschermen want we zijn er nog niet, maar het zou voor mij een gedroomde afsluiting zijn."

Zoon

Stam-Pilon debuteerde in 2004 voor Oranje en werd al gauw een vaste waarde in de selectie, maar vanaf september 2012 kwam ze door een rugblessure en het feit dat ze moeder werd van zoon Mees bijna drie jaar niet in actie voor de nationale ploeg. Halverwege vorig jaar stelde ze zich weer beschikbaar voor Oranje.

"Dat was eigenlijk met de blik op het EK van vorig jaar in eigen land, ik wilde op een mooie manier afscheid nemen van het volleybal. Maar ik heb afgelopen zomer ontdekt hoe bijzonder deze selectie en technische staf is. Er zit iets heel moois in dit team en ik denk dat we nog hele mooi dingen gaan laten zien deze zomer."

Volgens Stam-Pilon verdient de Italiaanse bondscoach Guidetti, die begin 2015 werd gepresenteerd als de opvolger van Gido Vermeulen, veel credits voor het recente succes van de nummer twee van het EK.

"Zijn manier van werken past gewoon bij dit team. Hij is heel eerlijk en oprecht, je weet altijd waar je aan toe bent en hij haalt ook bij de jonge speelsters heel veel moois naar boven. We hebben veel aan hem te danken."

Excuses

Oranje begint het OKT in Tokio zaterdagochtend om 8.30 uur Nederlandse tijd met een wedstrijd tegen Kazachstan. Uiterlijk 22 mei weet Oranje of het in augustus naar Rio mag.

"Aan het einde van het toernooi moeten we onszelf in de spiegel kunnen aankijken en kunnen zeggen dat er geen excuses zijn geweest", aldus Stam-Pilon. "Want die excuses zijn verschrikkelijk, daar wil je niet mee blijven rondlopen."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Debby aan!