Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Kimmann verovert zilver op WK BMX

Kimmann verovert zilver op WK BMX

RoadToRio

Cheer!

MEDELLIN - Niek Kimmann is er zondag (lokale tijd) niet in geslaagd zijn wereldtitel BMX te prolongeren. De Nederlander pakte in het Colombiaanse Medellin op het olympische onderdeel supercross zilver.

Deel dit artikel op social media

De 20-jarige Kimmann kwam in de finale slechts 0,048 tekort tegen de Fransman Joris Daudet. Het brons was voor de Amerikaan Nicholas Long. Twan van Gendt stond ook in de eindstrijd. De 23-jarige Brabander werd zesde.

Zaterdag pakte Kimmann wel de wereldtitel op de individuele tijdrit in Medellin. Dat was zijn tweede WK-goud nadat hij vorig jaar in het Belgische Zolder verraste door wereldkampioen te worden op de supercross.

Die titel leverde Kimmann een nominatie op voor de titel Sportman van het Jaar, waarbij shorttracker Sjinkie Knegt in december de voorkeur kreeg. Kimmann geldt ook als kanshebber op een medaille komende zomer op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

Van Gorkom

Jelle van Gorkom, die vorig jaar in Zolder zilver veroverde, strandde zondag al in de achtste finales. Hij miste in Medellín nog wedstrijdritme na het herstel van een recente sleutelbeenblessure. Van Gorkom had al voldaan aan de eisen voor Rio.

Routinier Raymon van der Biezen strandde in de kwartfinales en moet daarom zijn derde deelname aan de Spelen uit zijn hoofd zetten. Vier jaar geleden in Londen werd Van der Biezen nog vierde. Dave van der Burg kwam door een harde val ook niet verder dan de kwartfinale.

De resultaten van de mannen betekenen dat bondscoach Bas de Bever zich het hoofd niet hoeft te breken over zijn olympische  selectie. Nederland mag drie BMX'ers afvaardigen en alleen Niek Kimmann, Jelle van Gorkom en Twan van Gendt hebben zich gekwalificeerd.

Van Benthem

Bij de vrouwen werd Merle van Benthem zondag zesde Medellin. Ze was de enige Nederlandse in de finale van de supercross. Van Benthem vertrok vanaf de slechtste, achtste startplek. Ze had een goede start, maar viel daarna terug.

De wereldtitel bij de vrouwen ging naar de Colombiaanse publieksfavoriete Mariana Pajon. De Australische titelverdedigster Caroline Buchanan pakte het zilver en de Amerikaanse Alise Post brons.

Het toernooi van de Nederlandse favoriete Laura Smulders werd een deceptie. De Gelderse kwam in de kwartfinale hard ten val. Ze verloor de controle over haar fiets op de eerste sprong van de baan in Colombia. Zaterdag had de 22-jarige Smulders nog zilver gepakt op de tijdrit.

Ook Judy Baauw wist de eindstrijd zondag niet te bereiken. De Gelderse kwam in haar halve finale niet verder dan de zesde plaats en kan deelname aan de Spelen vergeten.

Bondscoach De Bever mag twee vrouwen meenemen naar Rio en kiest normaal gesproken voor Smulders en Van Benthem.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Niek, Jelle en Raymon aan!