Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Dumoulin hoopt roze trui zo lang mogelijk te kunnen verdedigen

Dumoulin hoopt roze trui zo lang mogelijk te kunnen verdedigen

RoadToRio

Cheer!

ARNHEM - Tom Dumoulin verwacht over drie weken niet in de top van het eindklassement van de Giro d'Italia te staan, maar nu hij de roze trui in zijn bezit heeft, is hij niet van plan deze makkelijk weg te geven.

Deel dit artikel op social media

"Ik hoop de leiderstrui zo lang mogelijk te verdedigen", aldus Dumoulin, die vrijdag de tijdrit in Apeldoorn won en zo de eerste leider in het klassement van de Ronde van Italië is.

"Ik ben hier niet met het een doel voor het eindklassement, daar heb ik me niet op voorbereid. Ik heb geen hoogtestage gedaan voor deze ronde, dus daarom wordt het in het hooggebergte waarschijnlijk lastig voor me. Maar we hebben een goed team, dus hopelijk kunnen we de roze trui nog even behouden."

Het peloton rijdt nog twee vlakke etappes in Nederland voordat het naar Italië vertrekt; zaterdag over 190 kilometer van Arnhem naar Nijmegen en een dag later wordt dezelfde afstand afgelegd maar zijn de start- en finishplaats omgedraaid.

Marcel Kittel lijkt op papier de grootste kanshebber om Dumoulin nog in Nederland uit de leiderstrui te rijden, want de Duitse topsprinter staat vijfde op slechts elf seconden. Bij elke etappe zijn er op de streep tien, zes en vier bonificatieseconden te verdienen voor de nummers één, twee en drie.

"Ik wil er de komende dagen vooral van genieten dat ik in de roze trui rijd", zegt Dumoulin. "De etappe waar voor mij de meeste druk op lag ligt achter ons, dus nu wordt het alleen maar makkelijker."

Relaxed

De Limburger geeft toe dat hij de druk voelde om Nederland een overwinning te bezorgen bij de Girostart in eigen land. "Er is een last van mijn schouders gevallen."

"Ik was meer relaxed dan vorig jaar bij de Tourstart in Utrecht, want dat was de eerste keer dat ik favoriet was bij een grote koers in eigen land."

"Maar één uur voordat ik moest starten, werd ik toch weer heel nerveus. Desondanks heb ik de goede dingen gedaan en een goede tijdrit gereden. Niet mijn beste, maar het was genoeg."

"Ik weet niet of ik die ervaring van vorig jaar in Utrecht (waar hij vierde werd in de openingstijdrit van de Tour, red.) nodig had, maar het heeft me vrijdag zeker geholpen meer ontspannen te zijn. Druk hoort nu eenmaal bij de sport. Op het moment zelf is het niet fijn om die zenuwen te voelen, maar als je wint is dat het achteraf helemaal waard."

Video: Dumoulin reageert vlak na overwinning roze trui

 

Geluk

De ritzege kwam niet makkelijk tot stand, want het verschil met de verrassende nummer twee Primoz Roglic was maar 0,022 seconde. Het was genoeg om Dumoulin en zijn ploeg Giant-Alpecin de eerste zege van 2016 te bezorgen, nadat de 25-jarige renner dit jaar al drie keer tweede was geworden in tijdritten.

"Ik was een paar keer ongelukkig dit seizoen, maar nu was ik heel, heel gelukkig. Twee honderdsten is natuurlijk helemaal niks, maar het maakt me niet uit of ik met één honderdste, één seconde of één minuut verschil win. 'Speciaal' is het enige juiste woord om te beschrijven hoe het was om te winnen op deze dag, voor dit publiek."

Dumoulins dag werd nog extra speciaal doordat koning Willem-Alexander achter hem reed in een volgauto en een van de eersten was die hem feliciteerde met de winst.

"De koning grapte dat hij maar negen minuten had ingepland in zijn schema voor de rit achter mij aan", lachte Dumoulin, die 11 minuten en 3 seconden deed over de bijna tien kilometer. "Dat werd wat lastig, maar het is heel bijzonder dat ik hem ontmoet heb en hem even heb kunnen spreken."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Tom aan!