Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

De 'BMX-zusjes' Smulders dienen zich aan

De 'BMX-zusjes' Smulders dienen zich aan

Cheer!

MEDELLIN - In het rijtje succesvolle zussen in dezelfde sport staan in Nederland natuurlijk de shorttrackzusjes Yara en Sanne van Kerkhof en de 'turntwins' Sanne en Lieke Wevers, de laatste twee zijn komende zomer op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro te zien. Maar er dient zich een nieuw succesvol zussenduo aan: BMX'sters Laura en Merel Smulders.

Deel dit artikel op social media

Laura (23) en Merel (18) verschillen in leeftijd ruim vier jaar. Wie vier jaar teruggaat in de tijd, komt uit in het jaar waarin Laura op de Spelen van Londen voor een sensatie zorgde door een bronzen plak te pakken. "Mijn moeder zat nog in het hotel, want die durfde niet te kijken", haalt Merel herinneringen op uit 2012 een paar dagen voor het vertrek naar het Colombiaanse Medellín, waar de zussen dit weekend in actie komen op de WK. 

"Ik zat met mijn vader en broer op de tribune. We waren allang blij dat Laura de voorrondes was doorgekomen, omdat het niet zo lekker liep. Toen ze vervolgens derde werd, werden we helemaal gek."

Rijstijl

De zussen verschillen in rijstijl behoorlijk. Laura moet het vooral hebben van haar kunsten met de fiets tijdens de race: "Ik heb sinds 2011 behoorlijk wat kracht opgebouwd. Ik was van mezelf niet zo heel sterk", zegt ze. Merel heeft vooral voordeel van haar start: "Dat is bij ons in de sport écht een voordeel. Ik moet alleen nog wat meer werken aan het springen over de bulten in het parcours."   

Ondertussen is Merel opgeklommen naar de mondiale vijfde plek bij de junioren, in de klasse waar ze ook op de WK uit zal komen. Merel legt uit: "Het zijn de regels. Op de WK rij je bij je eigen leeftijd. Dat is in de wereldbeker niet het geval. Nog een jaartje en dan mag ik op de WK ook tegen Laura fietsen."

Zus Laura was ook al succesvol op het WK. In 2014 won ze in eigen land de wereldtitel op de tijdrit. En in vorm is ze, want ze won drie weken geleden de wereldbekerwedstrijd supercross op Papendal: "Een titel is zeker realistisch. Ik voel me goed en heb laten zien dat ik bij de wereldtop hoor. Ik ga er in ieder geval vol voor."

Knieblessure

Een jaar gelden raakte Laura na een zware knieblessure haar wereldtitel op de tijdrit kwijt aan de in Medellín geboren Mariana Pajón. De Colombiaanse (24) is meervoudig wereld- en de regerend olympisch kampioene. Daarmee is Pajón de favoriet voor eigen publiek op de tijdrit (zaterdag) en de supercross (zondag).

Merel Smulders komt bij de junioren ook op beide onderdelen uit. 

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Laura aan!