Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Maarten Tjallingii, bodyguard met prijzenkast vol mooie ervaringen

Maarten Tjallingii, bodyguard met prijzenkast vol mooie ervaringen

Cheer!

VALKENBURG - Meesterknecht? Maarten Tjallingii mag dan misschien een meester zijn in het bijstaan van zijn ploeggenoten, maar dat woord vindt hij maar niks. De 38-jarige renner van Lotto-Jumbo gaat liever de geschiedenisboeken in als 'teamman' of 'bodyguard'.

Deel dit artikel op social media

Vooruit. Zondag rijdt de bodyguard zijn laatste klassieker in eigen land, de Amstel Gold Race. Want Tjallingii stopt na de Ster ZLM Toer (15-19 juni) als profrenner. 

Naar eigen zeggen verliest het peloton dan een echte hardrijder, een doorzetter. "Het mooiste compliment kreeg ik dit jaar nog van Oscar Freire (zijn oud-ploeggenoot bij Rabobank en drievoudig wereldkampioen, red.) Hij noemde mij in zijn dreamteam voor Milaan-Sanremo als de bodyguard", zegt Tjallingii, die zichzelf omschrijft als "een klasbak, die zich vooral ook inzet als teamman".

En dus niet als knecht: "Als je knecht bent dan zet je je in, maar dan ben je eigenlijk zelf niks waard", legt hij uit. "Maar als je een teamman bent dan zie je dat de keten pas sterker wordt als je je zwakste schakel ook benut. En dan kan die zwakste schakel zelfs boven zichzelf uitstijgen."

Tien jaar jonger

Dat deed Tjallingii zelf ook wel eens. Tien jaar geleden, nog zonder de sporen van tientallen zware Touretappes en middagen afzien op kasseistroken op zijn gezicht, kreeg Tjallingii de NOS op bezoek in zijn huis in Arnhem.

De 28-jarige geboren Fries had net de Ronde van België gewonnen, voor Tom Boonen. Het betekende zijn doorbraak op de weg, na een carrière op de mountainbike.

Hij vond het destijds bijzonder dat er een cameraploeg over de vloer kwam. Trots liet hij toen zijn gewonnen truien zien. Naast de Ronde van België had Tjallingii toen ook al de Ronde van Burkina Faso gewonnen, maar het was wel de bedoeling dat zijn prijzenkast nog voller zou worden.

Ervaringen als prijzen

Tien jaar later is Tjallingii bezig aan zijn afscheidstournee. Hij rijdt voor Lotto-Jumbo alle voorjaarsklassiekers. En de Giro d'Italia, die in de derde etappe in zijn woonplaats Arnhem finisht.

Maar in zijn nieuwe huis staan nu niet heel veel meer trofeeën dan in 2006. "Natuurlijk had ik graag met een steen hier in huis gezeten. Of met een mooie etappeoverwinning", zegt Tjallingii.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!