Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

De olympische vlam voor Rio brandt

De olympische vlam voor Rio brandt

RoadToRio

Cheer!

OLYMPIA - De olympische vlam brandt. Tussen de ruïnes van het oude Griekse stadje Olympia werd donderdagochtend op rituele wijze het vuur ontstoken, met behulp van de zon en een parabolische spiegel. 

Deel dit artikel op social media

De ceremonie, die begon met het zingen van het Braziliaanse en Griekse volkslied, werd bijgewoond door onder anderen IOC-preses Thomas Bach en Carlos Nuzman, de voorzitter van het Braziliaanse organisatiecomité. "Deze Spelen staan in moeilijke tijden voor hoop en vrede'', zei Bach.

De traditie van de olympische vlam gaat terug naar 1928. Tijdens de Spelen van Amsterdam brandde het vuur in de Marathontoren van het Olympisch Stadion. In 1936 maakte de vlam voor het eerst een tocht, vanuit Olympia naar Berlijn. Sindsdien is de fakkeltocht steeds spectaculairder geworden. De vlam ging al door de lucht, onder water en zelfs even de ruimte in.

Het vuur maakt eerst een tochtje door Griekenland, met turner Lefteris Petrounias als eerste drager van de toorts. De wereldkampioen aan de ringen gaf de vlam over aan de Braziliaanse oud-volleyballer Giovane Gávio. Volgende week woensdag wordt het vuur overgedragen aan de organisatoren van Rio 2016.


Een week later, op 3 mei, begint de vlam vanuit de Braziliaanse hoofdstad Brasilia aan een lange reis door het eerste Zuid-Amerikaanse gastland van de Spelen, waarin 329 steden worden bezocht. Zo'n 12.000 mensen zullen een stukje met de vlam lopen, de laatste op 5 augustus bij de openingsceremonie in het Maracanã-stadion van Rio de Janeiro. Het olympisch vuur is te volgen via Twitter. De vlam heeft een eigen account (@OlympicFlame), waarop donderdag de woorden 'I'm back!' verschenen.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!