Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Spannende tijd voor boksers op weg naar Rio

Spannende tijd voor boksers op weg naar Rio

RoadToRio

Cheer!

ZOETERMEER - De Nederlandse bokssport gaat een spannende tijd tegemoet. Na Barcelona 1992 deed nooit meer een Nederlandse bokser mee aan de Olympische Spelen. De kans is groot dat aan deze periode een einde komt en dat het vaderlandse boksen weer gaat meetellen op Olympisch niveau.

Deel dit artikel op social media

Een volwaardige A-selectie onder leiding van bondscoach Hennie van Bemmel en coach Abdul Fkiri heeft anderhalf jaar op sportcentrum Papendal intensief getraind. De prestaties van Peter Mullenberg, Nouchka Fontijn en de andere boksers zijn zichtbaar vooruit gegaan. Dat is benadrukt door veelbelovende successen op internationale toernooien. Die ontwikkeling is NOC*NSF ook opgevallen en eind 2014 werd besloten niet alleen de dames maar ook de heren onderdeel te laten worden van het topsportprogramma op Papendal, waardoor meerdere boksers in de gelegenheid worden gesteld zich te kwalificeren om dan in augustus naar Rio de Janeiro af te reizen. Dat zou de bekroning zijn van een uniek bokstraject.

Het eerste belangrijke testmoment voor de Nederlandse boksers doet zich voor tijdens het Olympisch Kwalificatie Toernooi (OKT) dat wordt gehouden van 9 tot en met 17 april in het Turkse Samsun. Een voor Nederland ongekend grote delegatie van zes boksers neemt deel aan dit evenement. Dat zijn Peter Mullenberg (81 kg), Enrico LaCruz (60 kg), Max van der Pas (75 kg) en Roy Korving (91 kg) bij de mannen en Alicia Holsken (51 kg) en Nouchka Fontijn (75 kg) bij de vrouwen. Wie bij de mannen in hun respectievelijke klassen bij de eerste drie weet te eindigen, kwalificeert zich voor Rio en bij de vrouwen levert een finaleplaats zekerheid op.

Lukt deze poging niet, dan heeft bij de mannen alleen Peter Mullenberg nog een mogelijkheid zich te kwalificeren via het Olympisch kwalificatietoernooi voor boksers van AIBA Pro Boxing en World Series of Boxing. Dat evenement wordt van 13 t/m 23 mei in Usti (Tsjechie) gehouden. De uit Almelo afkomstige bokser moet bij deze wedstrijd eveneens bij de eerste drie zien te eindigen. Een andere mogelijkheid doet zich voor hem nog voor tijdens het laatste wereldwijde Olympisch kwalificatietoernooi voor profs en amateurs (voorlopig), 14 t/m 26 juni in Baku (Azerbeidzjan). Dan moet Peter bij de vijf beste boksers in de eindstand eindigen.

De vrouwen kunnen zich alleen nog kwalificeren via het Wereldkampioenschap, dat wordt gehouden van 16 t/m 28 mei in Astana (Kazachstan). Nouchka Fontijn en Alicia Holsken moeten dan bij de eerste vier zien te eindigen.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Nouchka, Enrico, Roy, Peter, Alicia en Max aan!