Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Groener: handbalsters 'aan stand verplicht' Rio te halen

Groener: handbalsters 'aan stand verplicht' Rio te halen

RoadToRio

Cheer!

METZ - Bondscoach Henk Groener vertrouwt erop dat de handbalsters komend weekend bij het Olympisch Kwalificatietoernooi in Metz erin slagen zich te plaatsen voor de Spelen komende zomer in Rio de Janeiro.

Deel dit artikel op social media

"We zijn het aan onze stand verplicht om Rio te halen", zegt Groener, die in december met Oranje zilver pakte op het WK.

Door die tweede plaats heeft Groener met zijn ploeg een goede uitgangspositie op het OKT, waar Nederland in een groep met Frankrijk, Japan en Tunesië bij de eerste twee moet eindigen voor een olympisch ticket. Met thuisland Frankrijk wacht vrijdag op papier meteen de zwaarste tegenstander.

"We zullen dus direct bij de les moeten zijn. Een zwakke fase wordt door de Fransen hard afgestraft", beseft Groener.

"Maar als we van Frankrijk winnen, dan weten we wel dat we handbal spelen van een niveau waar Japan en Tunesië ook niet van kunnen winnen. Dan moet het goedkomen, dat vertrouwen heb ik."

Media-aandacht

De 55-jarige Groener, sinds 2009 bondscoach, ziet dat vertrouwen ook bij zijn speelsters. "We hebben ze vanmorgen laten opschrijven wat er veranderd is sinds de tweede plaats op het WK. Daar kwamen dingen uit als meer media-aandacht, een hoger aanzien van onze sport en ook hogere verwachtingen."

"Maar niet alleen verwachtingen van anderen, ook van zichzelf. Het is fantastisch dat we tweede zijn geworden, maar eerste blijft het ultieme doel. Ik vrees er ook niet voor dat we een eendagsvlieg zijn. Deze groep is alleen maar hongeriger geworden sinds het WK. En dat zag je woensdag terug."

Groener doelt daarmee op de EK-kwalificatiewedstrijd vorige week in Almere tegen Spanje, die met liefst 31-21 gewonnen werd.

"We kwamen op maandag bij elkaar, trainden dinsdag één keer en speelden meteen supergoed op woensdag. Spanje was iets minder scherp en dan krijgen ze gewoon met tien doelpunten verschil op hun broek van ons."

Ideale wake-upcall

Daartegenover staat het verlies afgelopen zaterdag in en tegen Spanje (32-29), maar zelfs daaruit haalt Groener het positieve. "Misschien zorgde onze eerdere zege voor te veel ontspanning. Ik denk dat wij dit keer de minder scherpe ploeg waren."

"Maar die nederlaag heeft ons gelukkig niet echt geschaad, want we liggen nog steeds op schema voor het EK en dus is het vooral een goede les geweest. Ik zie het als de ideale wake-upcall richting het OKT."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Estavana, Lois, Danick, Tess, Esther, Sanne, Marieke, Yvette, Angela, Henk, Nycke, Martine, Angela, Inger, Lynn, Myrthe, Debbie, Michelle, Kelly en Laura aan!