Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Na twee jaar malheur aast Herlings op zijn derde wereldtitel

Na twee jaar malheur aast Herlings op zijn derde wereldtitel

Cheer!

Bovenbeen gebroken, heup uit de kom, sleutelbeen gebroken en van zijn pink "is weinig meer over". Na twee jaar vol blessureleed is Jeffrey Herlings echter weer helemaal fit en de concurrentie is gewaarschuwd. Herlings wil zijn derde wereldtitel.

Deel dit artikel op social media

Naast het fysieke ongemak brachten de blessures ook mentale problemen met zich mee. De 21-jarige Brabander had veel tijd om na te denken en deed naar eigen zeggen misschien zelf te veel. "Alles in het leven moet met mate. Je kan veel geluk hebben in het leven, maar ook veel pech. Alles moet in balans blijven. Ik heb twintig jaar vrijwel geen blessures gehad en nu in een jaar alleen maar blessures."

Herlings stelt vast dat hij te geforceerd heeft geprobeerd terug te keren op het circuit. "Honderd procent! Je bent niet fit, maar je moet rijden. Je hebt nog ergens last van en je kunt niet meer functioneren. Het zit in je hoofd, het is mentaal. De rest wordt sterker want zij weten dat je zwak bent."

Perfecte voorbereiding

De voorbereiding op het nieuwe seizoen is voor de Brabander in ieder geval perfect verlopen. "Ik heb de beste winter gehad in de laatste drie jaar. Ik kon vanaf half november weer crossen. Ik heb ook geluk gehad met het weer. In mijn ogen was het een superwinter."

Nadat hij in 2012 en 2013 reeds wereldkampioen in de MX2 was geworden, begon Herlings in 2014 met het vurige verlangen een derde opeenvolgende titel te veroveren om daarna de overstap te maken naar de koningsklasse, de MX1. Niet alleen hebben de blessures hem van die gewenste trilogie afgehouden, ook heeft de fysieke malheur hem gedwogen zijn overgang naar de MX1 nog even uit te stellen.

Het seizoen 2016 staat daarom in het teken van revanche. Zo wil Herlings alsnog zijn derde wereldtitel zien binnen te halen. "Het was onbekend wanneer ik weer zou kunnen crossen. Het had januari kunnen zijn of zelfs november. Het is op het gunstigste uitgedraaid. Toen we de keuze moesten maken, heb ik voor het zekere gekozen en dat was de MX2."

Het laatste jaar MX2?

"In de MX1 kun je niet mee met een slechte winter. In de MX1 heb je zo veel goede rijders, in de MX2 wat minder. Dus hebben we eigenlijk voor de easy way out gekozen. Het is nooit makkelijk om wereldkampioen te worden, maar realistisch gezien, is het makkelijker om kampioen te worden in de MX2 dan in de MX1."

Of het zijn laatste jaar in de middenklasse gaat worden, weet hij nog niet. Herlings zal die beslissing in samenspraak met zijn team en sponsoren nemen. Bovendien is hij afhankelijk van de prestaties van teamgenoot Tony Cairoli, achtvoudig wereldkampioen MX1. "Hij wordt ook ouder en zit op het einde van zijn carrière. Aan het slot van het seizoen valt de beslissing."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig aan!