Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Kromowidjojo zet belangrijke stappen richting Rio

Kromowidjojo zet belangrijke stappen richting Rio

RoadToRio

Cheer!

DEN HAAG  - Vijf maanden voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro is Ranomi Kromowidjojo tevreden met de progressie die ze heeft geboekt. De zwemster, die dit weekend in actie komt tijdens de The Hague Grand Prix, heeft tijdens een trainingskamp in Thailand in januari belangrijke stappen gezet. 'Kromo' werkte daar vooral aan de 'inhoud'. Dat betekent: veel meters zwemmen, en afzien op de spinningfiets.

Deel dit artikel op social media

"Ik voel me goed en sterk. En ik merk ook dat het zwemmen makkelijk gaat", zegt Kromowidjojo in het Haagse Hofbad. In december stelde haar trainer Patrick Pearson nog dat zijn pupil een aantal overbodige kilo's kwijt moest zien te raken.

"Ik was toen best kritisch, omdat ik vond dat ze wat meer in beweging moest komen om fitter te worden. Dat heeft ze vooral in Thailand laten zien. Daar heeft ze veel energie in gestopt."

Kromowidjojo merkt het verschil. "Ik ben iets fitter geworden, lig wat hoger in het water. Ik heb wat vet verloren en spiermassa behouden. In de krachttraining gaat het in een stijgende lijn. Dus ik begin steeds meer in vorm te komen."

Om fitter te worden zocht 'Kromo' haar heil ook bij cardiosessies op de spinningfiets. Pearson: "In Thailand deed ze drie keer in de week aan spinning. Dat is zo goed bevallen dat we dat hebben gecontinueerd in Nederland."

Halverwege

In hoeverre Kromowidjojo al in de buurt van haar olympische vorm komt, is lastig te zeggen. "Qua fitheid is ze halverwege van waar ze straks moet zijn", is de inschatting van Pearson. "Dat heeft ze in een hele korte tijd bereikt. Dus wat dat betreft ligt ze mooi op schema."

Het hoofd van Ranomi Kromowidjojo staat een half jaar voor 'Rio' in de olympische modus. Hoofd- en randzaken worden strikt gescheiden. "Je moet vooral doen waar je je goed bij voelt en waarvan je het idee hebt dat je sneller gaat zwemmen. Veel trainen, weinig andere dingen doen. Het wordt steeds meer 'nee' zeggen tegen sponsorverzoeken, tegen vrienden."

Cocon

Het zelfverkozen leven in de cocon staat Kromowidjojo niet tegen. "Ik voel mij niet eenzaam. Dat heb je zelf ook in de hand. Met de telefoon, Twitter en Facebook. Als je voor topsport kiest en op de Spelen wil schitteren, is het niet handig om elke dag te gaan stappen of lunchen met vrienden. Je moet er de juiste balans in vinden."

Waar sommige andere sporters de druk voelen toenemen naarmate de Spelen dichterbij komen, kijkt Kromowidjojo er reikhalzend naar uit, in de wetenschap dat zij al aan alle kwalificatie-eisen heeft voldaan. "Voor mij is het vooral een reden om nog meer te genieten. Hoe dichterbij de Spelen komen, hoe gelukkiger ik word. Ik merk dat ik heel erg naar de Spelen uitkijk en er heel veel zin in heb."

Trainer Pearson: "Ik geniet er zelf ook van om te zien hoe zij geniet. En ik merk ook aan mijzelf dat ik ervan geniet dat de Spelen eraan komen. We zitten op een heel goede weg. We maken de juiste keuzes, alles lijkt zo'n beetje samen te vallen. De communicatie met mij wordt steeds beter. Ik ben heel tevreden."

Swim Cup

De Swim Cup in april wordt voor Kromowidjojo een belangrijke tussenstap richting Rio. Er is haar veel aan gelegen om in Eindhoven een snelle tijd neer te zetten op de 50 en de 100 meter vrij. "Ik wil daar hard zwemmen en een goede race neerzetten. Het is zeker geen tussendoortje."

Het toernooi is bovendien een goede generale voor de Spelen, omdat de finales, net als straks in Rio, in de avonduren plaatsvinden. "Een hele goede test om te kijken hoe ik daarop reageer. We zwemmen een paar uur later dan dat je eigenlijk gewend bent. Dus het schema schuift wat op."

De late programmering op de olympische agenda werd door zwemmers eerder fel bekritiseerd. Ook Kromowidjojo had het liever anders gezien. "Ik denk niet dat het in het voordeel is van de topsport. En er wordt niks aan de sporters gevraagd. Dat is jammer. Maar het is een spelletje en het gaat met name over geld. En dan heb je als sporter niet zo veel te zeggen."

Tegelijkertijd wil ze zich er niet te druk om maken. "Je kan je er heel erg boos om maken, maar ze gaan het nu niet meer terugdraaien. Er zijn ergere dingen in de wereld en ik moet me nu gewoon focussen op late finales."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Ranomi aan!