Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Kleinduimpje wil Russische Fed Cup-reus verslaan

Kleinduimpje wil Russische Fed Cup-reus verslaan

RoadToRio

Cheer!

MOSKOU - De Nederlandse Fed Cup-vrouwen hebben vorig jaar aangetoond dat een positie op de wereldranglijst slechts een nummer is. Oranje was een reuzendoder door het hoger aangeslagen Slowakije en Australië te verslaan en te promoveren naar de wereldgroep.

Deel dit artikel op social media

Daarin wacht dit weekend een tegenstander van nog groter formaat: het Rusland van Maria Sjarapova, al doet zij zelf 'waarschijnlijk niet' mee vanwege een blessure. Maar het is duidelijk: Nederland is in Moskou opnieuw de underdog.

Kopvrouw Kiki Bertens meldde zich eerder deze week op Schiphol met een koffer vol Oranje-shirts, tennisrackets én dobbelstenen. In de vrije uurtjes spelen de dames bijvoorbeeld het 'papegaaienspel' Perudo.

Gezelligheid is belangrijk in de visie van captain Paul Haarhuis. Misschien wel een sleutel naar succes. "We proberen een hele goede sfeer te creëren om zo ontspannen mogelijk aan de wedstrijd te beginnen. De scherpte is er vooral als je weinig stress hebt. Als je de druk erop legt, nú moet het gebeuren, wordt er over het algemeen alleen maar minder gepresteerd."

De aanpak bleek vorig jaar succesvol, toen Oranje voor eigen publiek Australië versloeg. Arantxa Rus deelde in Den Bosch de knock-out uit aan Jarmila Gajdosova, toen de nummer 48 van de wereld. "Dat zijn hele mooie momenten. Als je het beslissende punt kan maken en je merkt dat het team achter je staat, geeft dat een goed gevoel."

De teamspirit kan de dames volgens Haarhuis tot grote hoogten stuwen. "Ook als je op de bank zit, tijdens zo'n wedstrijd, kun je elkaar omhoog tillen." Rus vult aan: "Als je met een team speelt, kan er van alles gebeuren. Wij hebben van landen gewonnen, die allemaal hoger stonden."

De aanstaande confrontatie met Rusland in de wereldgroep lijkt op voorhand een strijd tussen Kleinduimpje en de Reus. De wereldranglijst spreekt boekdelen. Sjarapova (6), Svetlana Koeznetsova (17), Jekatarina Makarova (31) en Daria Kasatkina (61) versus Bertens (95), Richèl Hogenkamp (141), Cindy Burger (185) en Rus (282).

Haarhuis is realistisch: "We spelen uit, dus we hebben weinig thuisvoordeel qua publiek en baansoort. Het zal een hele moeilijke opgave worden. Maar als je het individueel bekijkt, per dag en per wedstrijd, dan kunnen ze per wedstrijd stunten. Dat geeft dan misschien vertrouwen op de eerste dag. Daar moeten we ons aan vastklampen."

En de speelsters weten sinds vorig jaar dat het mogelijk is om als Kleinduimpje een grote tegenstander te verslaan. Dus waarom dan niet een Russische reus? Bertens: "We gaan er alles aan doen om daar te winnen." Ook Rus wil graag het ongelijk van de statistieken aantonen. "Op papier is het anders, maar ik denk dat alles mogelijk is."

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Richel, Kiki en Cindy aan!