Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Waterpolosters plaatsen zich na strafworpen voor EK-finale

Waterpolosters plaatsen zich na strafworpen voor EK-finale

RoadToRio

Cheer!

BELGRADO - De Nederlandse waterpolosters hebben donderdag voor de tweede keer op rij de EK-finale bereikt. Oranje was in de halve eindstrijd na strafworpen te sterk voor titelverdediger Spanje.

Deel dit artikel op social media

In een zeer spannende penaltyserie was Nederland met 6-5 te sterk, nadat het na de reguliere speeltijd 9-9 stond. De ploeg van Arno Havenga heeft daardoor tijdens het toernooi in Belgrado nog steeds al zijn wedstrijden gewonnen.

De Spaanse vrouwen werden twee jaar geleden in Boedapest nog Europees kampioen door Nederland in de finale met 10-5 te verslaan.

Oranje neemt het vrijdag vanaf 20.15 uur in de finale op tegen Hongarije, dat in de andere halve eindstrijd te sterk was voor Italië.

Alleen de winnaar van de Europese titel plaatst zich rechtstreeks voor de Olympische Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro. Een zilveren plak zou betekenen dat Oranje mee moet doen aan een olympisch kwalificatietoernooi in Gouda.

Streng

Sabrina van der Sloot opende de score namens Nederland, maar beide ploegen hielden elkaar in evenwicht in de eerste helft. Na de eerste periode stond het 4-3 voor Oranje en halverwege was het gelijk: 6-6.

Veel doelpunten vielen terwijl de tegenstander een vrouw minder in het water had liggen, omdat de scheidsrechters uit Malta en Kroatië streng floten. In totaal waren er in het hele duel liefst dertien uitsluitingen voor Nederland en twaalf voor Spanje.

Laura Aarts (in totaal 12 redding op 21 schotpogingen) was in de eerste helft al zeer belangrijk en ook na rust hield de Nederlandse keepster veel tegen. Spanje wist in de derde periode maar één keer te scoren, maar Oranje wist de genadeklap niet uit te delen: 8-7.

Uitbraak

Marloes Nijhuis bracht de marge aan het begin van de vierde en laatste periode snel op twee, maar met nog iets minder dan vijf minuten te spelen was het na een snelle Spaanse uitbraak weer gelijk (9-9).

In de absolute slotfase kreeg Oranje nog maar eens een overtalsituatie, maar het schot van Van der Sloot werd gekeerd door keepster Laura Ester. In de laatste zestien seconden wist ook de regerend kampioen niet te scoren, waardoor strafworpen het duel moesten beslissen.

Lieke Klaassen miste direct de eerste Nederlandse penalty, maar Aarts stopte de vierde Spaanse strafworp van Clara Espar. Oranje bleef raak schieten en daardoor was de tweede Spaanse misser bij de veertiende penalty van de reeks beslissend.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Yasemin, Lieke, Sabrina, Vivian, Marloes, Maud, Amarens, Dagmar, Laura, Isabella, Nomi, Debby en Arno aan!