Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Koelizjnikov troeft Nuis nipt af op 1000 meter in Stavanger

Koelizjnikov troeft Nuis nipt af op 1000 meter in Stavanger

EK en WK

Cheer!

STAVANGER - Kjeld Nuis heeft zaterdag in Stavanger net naast zijn tweede wereldbekerzege van dit seizoen op de 1000 meter gegrepen. Pavel Koelizjnikov was nipt sneller dan de Nederlander. Bij de vrouwen zorgde Jing Yu wederom voor Chinees succes op de 500 meter

Deel dit artikel op social media

Nuis en Koelizjnikov zorgden in de slotrit van de 1000 meter voor het vuurwerk in Noorwegen. De Nederlander kwam in de laatste meters nog heel dicht bij de Rus, maar Koelizjnikov drukte zijn schaats net eerder over de streep: 1.08,10 om 1.08,12.

Dat betekenden de twee snelste 1000 meters ooit op een laaglandband. Dat officieuze record stond sinds de wereldbeker van eind vorig jaar in Heerenveen met 1.08,16 al op naam van Koelizjnikov.

De nummer drie Denis Joeskov volgde op gepaste afstand van het topduo: 1.08,72. De Amerikaan Joey Mantia kwam met 1.08,74 net tekort voor het podium, terwijl Kai Verbij (1.08,86) genoegen moest nemen met plek vijf. Gerben Jorritsma (1.09,36) werd achtste.

Nuis is met 400 punten nog wel de leider in het wereldbekerklassement op de 1000 meter. Koelizjnikov heeft na zijn derde seizoenszege 380 punten, terwijl Jorritsma (270) derde staat.

Schipper

Jorritsma, Pim Schipper, Jesper Hospes en Nuis gaan dit weekend bepalen wie als derde Nederlander naar het WK sprint mag.

Schipper won 's ochtends al de 1000 meter in de B-groep in een tijd van 1.09,72, terwijl Hospes 1.10,21 noteerde.

Zondag volgen nog een 500 en 1000 meter. Een klassement over de snelste 500 en 1000 meter van dit weekend gaat bepalen wie met Verbij en Ronald Mulder eind februari naar Seoul mag. Nuis staat er door zijn tweede plek op de kilometer erg goed voor, maar hij heeft nog geen 500 meter gereden dit weekend.

Vrouwen

Bij afwezigheid van Jorien ter Mors speelden de Nederlandse schaatssters een bijrol op de tweede 500 meter in Stavanger. De overwinning ging naar Jing Yu, die een knap baanrecord van 37,61 reed.

De tweevoudig wereldkampioene sprint had sinds maart 2012 geen individuele World Cup-wedstrijd meer gewonnen. Daarmee zegevierde voor de tweede dag op rij een Chinese, want vrijdag was Hong Zhang de beste in Noorwegen.

De olympisch kampioene op de 1000 meter moest nu genoegen nemen met de zilver, in dezelfde tijd als een dag eerder: 37,82. Het brons ging verrassend naar de Canadese Heather McLean (38,02), die eerder deze winter in Inzell voor het eerst op het podium stond in de wereldbeker.

Ter Mors, vrijdag goed voor brons op de eerste 500 meter, is al terug naar Nederland en startte niet op de tweede 500 meter. Margot Boer was nu met 38,79 de beste Oranje-schaatsster, maar de veelvoudig Nederlands kampioene sprint reed bijna een halve seconde langzamer dan een dag eerder en eindigde slechts als dertiende.

Janine Smit en Anice Das reden beiden 38,90, maar Smit was 0,009 seconden sneller dan haar landgenote. De Nederlandse vrouwen eindigden als zestiende en zeventiende, terwijl Floor van den Brandt (38,98) achttiende werd.

WK sprint

Boer, Das en Smit strijden dit weekend samen met Ter Mors om het laatste ticket voor het WK sprint.

Ook bij de vrouwen wordt een klassementje gemaakt over de snelste 500 en 1000 meter in Stavanger en Ter Mors zette vrijdag zulke snelle tijden neer (37,99 en 1.14,52), dat ze besloot om zaterdag niet meer van start te gaan.

Sanneke de Neeling en Marrit Leenstra zijn al zeker van deelname aan toernooi in Seoul.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Kjeld aan!