Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Handbalsters plaatsen zich voor WK-finale

Handbalsters plaatsen zich voor WK-finale

RoadToRio

Cheer!

HERNING - De Nederlandse handbalsters hebben zich vrijdag in het Deense Herning geplaatst voor de finale van het WK. In de halve eindstrijd werd Polen met 30-25 verslagen. Oranje wist nog nooit eerder in de geschiedenis de finale van een mondiaal eindtoernooi te bereiken.

Deel dit artikel op social media

De tegenstander in de finale is Noorwegen. De olympisch kampioen was in de andere halve eindstrijd met 35-33 te sterk voor Roemenië.

Als het Nederlands team zondag de wereldtitel verovert, is het meteen geplaatst voor de Olympische Spelen van Rio in 2016.

De ploeg van bondscoach Henk Groener maakte in de eerste helft al het verschil met het snelle en dodelijk effectieve spel waarop het patent heeft dit toernooi. Polen probeerde het met fysiek spel, maar kreeg geen vat op de beweeglijke internationals van Nederland, waarin ook weer keepster Tess Wester uitblonk.

Estavana Polman was topschutter met zes doelpunten. Nycke Groot scoorde vijf keer en de opbouwster werd tot beste speelster van de wedstrijd uitgeroepen. Yvette Broch noteerde ook vijf treffers.

Geconcentreerd
Van overschatting was geen sprake bij de Nederlandse ploeg, die in de groepsfase ook al met ruime cijfers van Polen had gewonnen (31-20). Vanaf het eerste fluitsignaal speelde Oranje geconcentreerd en goed.

Groot nam de ploeg meteen bij de hand met de eerste twee treffers, Michelle Goos reageerde alert op verre uitworpen van doelvrouw Wester, Polman en Lois Abbingh waren trefzeker met hun harde worpen en Broch heerste weer op de cirkel.

Met een paar tussenspurts nam de equipe van Groener en zijn nadrukkelijk meecoachende assistent Peter Portengen afstand. Bij rust was de kloof al zeven doelpunten: 15-8.

Scheurtjes
Na rust drukte Nederland meteen door en liep het uit naar negen doelpunten voorsprong, maar de Deense coach Kim Rasmussen kreeg toen zijn Poolse meiden aan de praat en geleidelijk kwam de tegenstander terug in de wedstrijd.

De dekking van Oranje begon scheurtjes te vertonen en het scoren ging moeizamer, hoewel Lynn Knippenborg als invalster haar best deed. De marge slonk naar drie en Oranje verslapte even, maar op karakter vocht de ploeg zich in een spannende slotfase naar een historische prestatie.

Deel dit artikel op social media

Je vraag wordt verwerkt. Een momentje geduld..

Moedig Estavana, Tess, Nycke, Yvette, Lois, Debbie, Angela, Danick, Martine, Michelle, Lynn, Marieke, Jessy, Laura, Sanne, Kelly en Henk aan!