Marit Steenbergen Parijs OS Goud Bron Watersportverbond

Van niet goed genoeg naar GOAT: Marit Bouwmeester wint olympisch goud

07 augustus 2024

Marit Bouwmeester heeft eindelijk haar gouden medaille binnen. De Friese zeilster verzekerde zich maandag al van de winst in ILCA 6-klasse, maar moest nog wel van start in de medalrace. Die werd dinsdag verplaatst wegens een gebrek aan wind. Vandaag werd er wel gezeild en is Bouwmeester officieel als winnaar uitgeroepen.

Met eerder goud in Rio, brons in Tokio en zilver in Londen 2012, is Marit de meest succesvolle olympische zeilster ooit.

Deze week domineerde ze in Marseille de ILCA 6-klasse met een briljante reeks resultaten. Totdat ze maandag, met heel weinig wind, haar slechtste resultaat neerzette met een twintigste plaats in race negen.

Dat maakte weinig meer uit doordat de laatste race van de opening  series werd gestaakt vanwege een gebrek aan wind. De zeilster van KWV Frisia had precies genoeg punten voorsprong op de nummer 2 in het klassement, zodat ze in de medalrace niet meer ingehaald kon worden.

Greatest Of All Time

Na afloop zei de beste zeilster ter wereld tegen de internationale media dat dit is wat ze wilde: de wereld domineren. "Het voelt ongelooflijk, want toen ik jong was, zeiden ze een keer: 'Je bent niet goed genoeg' en toen dacht ik: 'Ik ga de beste aller tijden worden.’ Ik heb die droom altijd nagestreefd, en vanaf mijn zestiende heb ik daar echt mijn missie van gemaakt."

Lees meer op de website van het watersportverbond.

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle