Noortje Bregje De Brouwer Os2024 BSR AGENCY

Tweeling Bregje en Noortje de Brouwer schrijven geschiedenis met olympisch brons

10 augustus 2024
Redactie

Voor het eerst in de geschiedenis heeft Nederland een medaille gewonnen in het synchroonzwemmen op de Olympische Spelen. De eeneiige tweeling Noortje en Bregje de Brouwer (25) veroverde brons na een indrukwekkende prestatie in Parijs. 

Na hun historische zilveren medaille op het wereldkampioenschap in Qatar en twee gouden medailles bij de Europese kampioenschappen in Belgrado, werden de zussen beschouwd als serieuze medaillekandidaten. Die verwachting maakten de zusjes dus waar. In het Aquatics Centre in Parijs wonnen de Chinese wereldkampioenen en zussen Wang Liuyi en Wang Qianyi het goud wonnen. Het Britse duo Shortman en Thorpe, dat op het WK wel achter de Nederlandse zussen eindigden, haalde zilver.

Dubbele kür

Het olympische synchroonzwemmen bestaat uit een technische en een vrije kür, waarvan de scores worden gecombineerd tot één eindklassement. Tijdens de technische kür, een dag eerder, eindigden de zussen als derde met een score van 264,7066 punten. Hun vrije oefening, die zaterdag plaatsvond, werd beloond met een score van 293,6987. 

Het thema van hun routine was geïnspireerd op Vincent van Gogh en zijn beroemde schilderij De Sterrennacht, dat te bewonderen is in het Musée d'Orsay in Parijs. In hun rotaties en zwempakken verwerkten ze veel verwijzingen naar de kunstenaar. 

Hobbelig

De weg naar deze medaille was hobbelig voor de zussen. Noortje werd in mei gediagnosticeerd met diabetes type 1 en een operatie aan haar schouder had hun voorbereiding op de Spelen op de proef gesteld. Toch bleek dat hen tijdens hun optreden geen parten te spelen. ''We zijn bescheiden gebleven, maar we wisten dat er iets mogelijk was. Nu kunnen we niet stoppen met lachen'', zei Bregje na afloop. Noortje voegde daaraan toe: ''Om dit te doen met alle familie en vrienden op de tribune was heel speciaal. Na Tokio was dit onze droom en die is uitgekomen.''

Foto: Bregje en Noortje de Brouwer vieren het brons. (Foto: BSR Agency)

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle