Van Rouwendaal

Tweede goud voor Sharon van Rouwendaal extra speciaal

08 augustus 2024
Redactie

Het zouden hoe dan ook de laatste Olympische Spelen van Sharon van Rouwendaal worden. Daarom wil ze afscheid nemen met nog één doel: haar tweede olympische goud uit haar carrière, die ze op wil dragen aan haar 'alles'.

Het zouden hoe dan ook de laatste Olympische Spelen van Sharon van Rouwendaal worden. Ze wist nog niet of ze na de Spelen helemaal stopt of nog wel doorgaat met reguliere wedstrijden, maar haar laatste Spelen waren het zeker. Daarom wilde ze afscheid nemen met nog één doel: haar tweede olympische goud uit haar carrière. En dat lukte na een zinderende wedstrijd tegen haar trainingsmaatje.

Het was in meerdere opzichten een bijzondere wedstrijd voor Van Rouwendaal. De waterkwaliteit in de Seine liet al dagen te wensen over en dat maakte dat een optimale voorbereiding eigenlijk niet mogelijk was. Zo ging de eerste verkenning, die dinsdagochtend plaats had moeten vinden, niet door. Toch wist Van Rouwendaal het beste te maken van de omstandigheden. Samen met haar Australische trainingspartner Moesha Johnson en de Italiaanse Ginevra Taddeucci vormde ze al snel een kopgroep. Het is opvallend hoe dicht de zwemsters langs de kant van het bekende Franse water zwemmen, om zo min mogelijk last te hebben van de stroming.

Extra speciaal

De wedstrijd ging over zes ronden, allemaal net iets meer dan anderhalve kilometer lang. Halverwege de laatste ronde werd steeds duidelijker dat Van Rouwendaal en Johnson, die elkaar door en door kennen, het samen gingen beslissen voor het goud. Bij het passeren van de laatste brug koos de Nederlandse een net iets andere lijn dan de Australische en die keuze bleek juist. Van Rouwendaal pakte een lengte voorsprong en door een stevige versnelling richting de eindstreep gaf ze die uiteindelijk niet meer uit handen. Ze tikte na 10 km aan in 2:03:34 en droeg haar gouden overwinning op aan haar hond Rio, die in mei overleed en alles voor haar was. Het pootje van Rio staat op haar arm getatoeëerd. 

Het maakt haar derde olympische medaille op rij extra speciaal. Van Rouwendaal won in Rio de Janeiro, net als landgenoot Ferry Weertman, de gouden medaille. In Tokio kwam ze net tekort en eindigde ze op de tweede plaats, 0,9 seconden achter de Braziliaanse Ana Marcela Cunha, die in Parijs op de vierde plek eindigde.

De gouden plak van Van Rouwendaal betekende het tiende goud voor TeamNL. Het record van Sydney (12) is in zicht.

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams