Maikel Van Der Vleuten BSR AGENCY

Springruiter Maikel van der Vleuten wint brons in olympische barrage

06 augustus 2024
Redactie

Maikel van der Vleuten is op de derde plaats geëindigd in de olympische springfinale. Met zijn toppaard Beauville Z moest de ruiter van TeamNL alleen de Duitser Christian Kukuk en de Zwitser Steve Guerdat voor zich dulden. Zij werden respectievelijk eerste en tweede in de barrage.

Maikel van der Vleuten was een van de weinige deelnemers die zónder strafpunten door de finale heen kwam en daarom de barrage in mocht, samen met slechts twee andere ruiters. Springruiters Harrie Smolders en Kim Emmen van TeamNL pakten wel strafpunten en vielen af.

In de barrage moest Maikel van der Vleuten het opnemen tegen de Duitser Christian Kukuk, die bij de eerste poging het snelste was op het parcours, en de Zwitser Steve Guerdat. De strijd was om goud, zilver en brons. Christian Kukuk zette als eerste een snelle en foutloze tijd neer. Zonder strafpunten kwam hij uit op 38,34 seconden met zijn paard. 

Maikel van der Vleuten moest risico nemen om deze tijd te overtreffen en pakte vier strafpunten in de finale. De Zwitser Steve Guerdat kreeg ook vier strafpunten, maar reed sneller (38,38) dan Maikel van der Vleuten (39,12) en eindigde als tweede.

Dit is niet de eerste keer dat Maikel van der Vleuten op het olympisch podium staat. Op de Spelen van 2021 in Tokio pakte de routinier individueel brons. In 2012 veroverde hij het zilver met het Nederlandse team.

Bondscoach lovend over springruiters

“Maikel heeft het voor iedereen goed gemaakt”, vertelde bondscoach Jos Lansink in Versailles. “In de landenwedstrijd viel het kwartje net de verkeerde kant op. Terwijl de ruiters fantastisch reden en de paarden heel goed sprongen. Fantastisch om die bronzen medaille mee naar huis te nemen.

Kim Emmen heeft een fantastisch kampioenschap gehad. De eerste Olympiade voor amazone en paard. Uricas van Harrie Smolders sprong alle dagen fantastisch. Ze kregen een pechfout op hindernis 5a. Als ze die fout niet hadden gehad, hadden ze ook geen tijdfout gehad.”

Ook over Van der Vleuten niets dan lof. “Maikel is met Beauville Z N.O.P. een hele stabiele combinatie. Daarom hebben we ook een hele goede planning gemaakt aan het begin van het jaar, dat Beauville niet te veel zou doen. Ze waren hier in topvorm. We hebben voorafgaand aan de barrage tegen Maikel gezegd: geniet ervan. Je hebt niets te verliezen. Maikel heeft super gereden. Het geluk moet een beetje aan je zijde zitten.”

Uitslag individuele finale springen

  • Goud Christian Kukuk (GER) – Checker 47, 0-0, 38,34 sec
  • Zilver Steve Guerdat (SUI) – Dynamix de Belheme, 0-4 38,38 sec
  • Brons Maikel van der Vleuten – Beauville Z 0-4 39,12 sec
  • 14. Harrie Smolders – Uricas van de Kattevennen, 6
  • 23. Kim Emmen – Imagine, 12 

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle