India Sardjoe BSR AGENCY OS 2024 900X600

B-girl India Sardjoe grijpt naast de medailles

09 augustus 2024
Redactie

Breaker India Sardjoe heeft op de Olympische Spelen in Parijs naast de medailles gegrepen. De 18-jarige Haagse verloor op het Place de la Concorde de strijd om het brons van B-girl 671, de Chinese wiens echte naam Liu Qingyi is.

Breaking, in de volksmond ook wel bekend als breakdance, maakte dit jaar zijn debuut op de Olympische Spelen. In Parijs streden zestien B-girls voor de olympische medailles. Na een voorronde gaat het toernooi verder middels een knock-outsysteem. Tekens vindt een battle tussen twee dansers plaats. De jury bepaalt wie doorgaat naar de volgende ronde. 
 
India, die zich vorig jaar als eerste Nederlander kwalificeerde voor de Olympische Spelen door goud te winnen op de Europese Spelen, ging soepeltjes door de voorronde. Ondanks het verlies van één ronde won ze ook de kwartfinale. Tot ze in de halve finale werd gestuit door B-girl Ami. De Japanse won met 2-1.

Daarna was ook de Chinese te sterk, waardoor India aan het eind met lege handen stond. "Een chocolademedaille", noemde ze het zelf tegenover de NOS. "Ik heb mijn best gedaan en heb hier heel hard naartoe gewerkt. Ik mag trots zijn op mezelf. Het is een historisch moment en ik heb ervan genoten. Dat is iets moois om mee te nemen."

Wat is breaking?

Breaking is een urban dansstijl die in de jaren zeventig in de Verenigde Staten is ontstaan. Het wordt gekenmerkt door acrobatische bewegingen, gestileerd voetenwerk en een sleutelrol voor de DJ en de MC. Tijdens de battles nemen twee breakers het tegen elkaar op zonder van tevoren de muziek te kennen. Ze improviseren met diverse moves, zoals windmills, 6-steps en freezes, op het ritme van de muziek, in een poging de stemmen van de jury te winnen. 

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams