Yara Van Kerkhof 900X600 BSR AGENCY

Yara van Kerkhof zet punt achter topsportcarrière

19 juli 2024
KNSB (Schaatsen)

Yara van Kerkhof zet een punt achter haar lange topsportcarrière. De 34-jarige olympisch kampioene leverde in de afgelopen veertien jaar een belangrijke bijdrage aan de succesvolle ontwikkeling van het Nederlandse shorttrack. Van Kerkhof gaat zich nu focussen op haar maatschappelijke carrière. 

In 2009 verruilde Yara van Kerkhof haar woonplaats Zoetermeer voor Heerenveen en werd zij, als lid van de Opleidingsploeg, fulltime shorttrackster. Vervolgens zette zij in het seizoen 2010-2011 haar eerste stappen op het internationale podium. Van Kerkhof werd in dat jaar met de aflossingsploeg meteen Europees kampioen en won ook zilver op deze discipline bij het WK. Vanaf die tijd werd ze een vaste waarde op de vrouwen-relay. Met dat team won ze maar liefst tien Europese titels, drie wereldtitels en werd zij in 2022 in Beijing ook olympisch kampioen op de 3.000 meter aflossing vrouwen. 

Ik ben er heel trots op dat ik bij alle eerste grote internationale titels van de partij was en ook als eerste Nederlandse shorttrackvrouw op de Spelen het podium mocht beklimmen

Yara van Kerkhof

Ook op individuele afstanden wist Yara van Kerkhof zich met de internationale top te meten, met als grootste succes de zilveren medaille op de 500 meter tijdens de Olympische Spelen van Pyeongchang 2018. Hiermee werd zij de eerste Nederlandse vrouwelijke olympische medaillewinnaar in shorttrack. 

Yara van Kerkhof: “Ik kijk met trots terug op mijn carrière waar ik alles uitgehaald heb wat erin zat! Ik heb de hele ontwikkeling van het Nederlandse shorttrack meegemaakt. Ik ben er heel trots op dat ik bij alle eerste grote internationale titels van de partij was en ook als eerste Nederlandse shorttrackvrouw op de Spelen het podium mocht beklimmen. Ik heb ontzettend genoten van het proces om met het team toe te werken naar een hoogtepunt, daar ook echt met zijn allen in te geloven en voor te gaan. Zo’n duidelijk doel voor ogen hebben, ga ik vast wel missen. Maar ik kijk ook uit naar de ontdekkingstocht naar een andere invulling van mijn leven, waarbij ik meer tijd heb voor familie en vrienden.”

Bondscoach Niels Kerstholt: “Yara heeft met haar ijzeren discipline, sociale karakter en haar scherpte een geweldige bijdrage geleverd aan de successen van TeamNL Shorttrack. Niet alleen op de baan, maar ook daarbuiten. We gaan haar zeker missen, maar wij wensen haar een mooie nieuwe toekomst buiten de sport toe.”

Suzanne Schulting, meervoudig olympisch kampioene en jarenlang team- en kamergenoot van Yara van Kerkhof: “Yara mag echt trots zijn op haar Nederlandse- , Europese- en wereldtitels en haar olympische medailles in elke kleur. Zij was altijd enorm ijverig en wist zelfs een Mastertitel te behalen naast haar topsportcarrière. Daar heb ik enorm veel bewondering voor. Ik ga haar heel erg missen!”

Gerelateerde sporters

Gerelateerde teams

Gerelateerde artikelen

Toon alle