Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Romy van Vreden heeft woensdag op het Europees Jeugd Olympisch Festival (EYOF) in Vuokatti de bronzen medaille veroverd op het onderdeel big air. De 16-jarige snowboardster bezorgde TeamNL daarmee de vierde medaille in Finland. Eerder was er tweemaal goud voor shorttrackster Zoë Deltrap en brons voor shorttracker Niels Bergsma.

Romy kwalificeerde zich dinsdag als tweede voor de finale van de big air. Daarin had ze drie runs, waarbij het resultaat van de beste twee werd geteld. In haar eerste run zette Romy een score neer van 63.50 punten. De tweede run werd nog beter gewaardeerd, met een 74.50 punten. In haar derde poging lukte het niet haar eerste scores te overtreffen.

"Het g
ing echt super goed", reageerde ze na afloop. "De eerste twee runs gingen heel goed. De derde run had ik de kans om nog verder te verbeteren. Dat lukte net niet. Maar de eerste twee runs leverden dus al de derde plaats op. Ik had wel verwacht dat het goed zou gaan, maar niet zó goed."

Ik had wel verwacht dat het goed zou gaan, maar niet zó goed.

Romy van Vreden

Romy toonde aan goed met tegenslagen te kunnen omgaan. Bij aankomst in Vuokatti bleken haar koffer en boardbag te ontbreken, waardoor ze de eerste dag op een geleend board moest trainen. Haar aanpassingsvermogen betaalde zich uit met een bronzen medaille.

Met een glimlach van oor tot oor nam Romy vanavond het eremetaal in ontvangst. "De medailleceremonie was heel gaaf, er was veel publiek. Dat is anders dan normaal met snowboarden. Ik heb een knuffel en een medaille gekregen. Vanavond in ons verblijf ga ik het nog goed vieren met alle teamgenoten, coaches en Marianne (Timmer, de chef de mission, red.). Dus dat wordt nog een mooie avond."

Kans om te leren
Het EYOF wordt iedere twee jaar georganiseerd voor sporters tussen de 14 en 18 jaar oud. Net als de 'echte' Spelen kent het EYOF een zomer- en een wintereditie. Voor de talenten is het een eerste kennismaking met een groot multisportevenement. Ze krijgen er de kans om te leren, om later op het seniorenpodium optimaal te kunnen presteren.