Ploegenachtervolging Vrouwen 900X600

Vrouwen veroveren brons op ploegenachtervolging

15 februari 2022
Redactie

Onze schaatssters hebben op de Olympische Winterspelen in Beijing de bronzen medaille veroverd op de ploegenachtervolging. Irene Schouten, Ireen Wüst en Marijke Groenewoud zetten in de wedstrijd om de derde plaats een tijd neer van 2:56,86 en waren daarmee 1,79 seconde sneller dan het Russische team.

Met Antoinette de Jong in de plaats van Marijke Groenewoud werd in de halve finale verloren van Canada. De latere winnaar was 0,96 seconde sneller dan de Nederlandse vrouwen.

Nederland behoorde als regerend wereld- en Europees kampioen tot de favorieten. Maar nadat de ploeg vrijdag de derde tijd neerzette in de kwalificaties, werd al duidelijk dat het in de halve finales een zware opgave zou worden. Desondanks straalde de ploeg vandaag meer eensgezindheid uit dan drie dagen geleden. "We hebben ons best gedaan en daar komt brons uit. De andere teams zijn gewoon beter. Ik denk dat brons op dit moment het hoogst haalbare is", verklaarde Irene Schouten voor de camera's van de NOS.

Ireen Wüst

"We hebben alles gegeven vandaag. Natuurlijk kwamen we voor goud, maar het was niet goed genoeg. Ik ben trots op ons team en op de bronzen medaille", aldus Ireen Wüst.

De Brabantse mag haar dertiende olympische plak ophalen. Daarmee staat ze tweede op de eeuwige ranglijst van meest gelauwerde wintersporters. Alleen de Noorse langlaufster Marit Bjørgen is met vijftien olympische medailles succesvoller. Voor Marijke Groenewoud betekende het haar eerste eremetaal. Irene Schouten veroverde eerder deze Spelen al goud op de 3 en de 5 kilometer en vier jaar geleden brons op de massastart.

Mannenploeg niet op podium
Onze mannen vielen met een vierde plaats buiten de prijzen. Patrick Roest, Sven Kramer en Marcel Bosker waren in de kleine finale niet opgewassen tegen de Verenigde Staten, nadat ze in de halve finale moesten buigen voor Noorwegen. "Met deze prestatie verdienen we het niet om op het podium te staan", vatte Patrick het optreden van TeamNL samen.