Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Ireen Wüst heeft olympische geschiedenis geschreven. Ireen won op de Olympische Spelen van Beijing de 1500 meter in een olympisch record en veroverde daarmee als eerste sporter op vijf opeenvolgende Winterspelen een gouden medaille, haar zesde olympische goud. Antoinette de Jong eindigde als derde en veroverde de bronzen medaille. Marijke Groenewoud eindigde als vijfde.

Ireen zette in de twaalfde rit een olympisch record neer in 1:53,28 en loste Antoinette, die op dat moment met 1:54,82 de snelste was, af als leider in het klassement. Vervolgens was het afwachten wat de concurrentie deed, in met name de laatste twee ritten.

Brittany Bowe (tiende) en wereldkampioene Ragne Wiklund (twaalfde) vielen zwaar tegen, maar Miho Takagi bleef de hele race dicht in de buurt van de tussentijden van Ireen. De Japanse  moest uiteindelijk 0,44 toegeven en wrong zich zo tussen Ireen en Antoinette voor het zilver.

Voor Ireen is het haar twaalfde olympische medaille: in Turijn 2006 goud op de 3.000 meter en brons op de 1.500 meter en Vancouver 2010 leverde goud op 1500 meter op. In Sochi in 2014 was de oogst vijf plakken: goud op 3.000 meter en de ploegenachtervolging en zilver op de 1.000, 1.500 en 5.000 meter. Vier jaar geleden pakte ze goud op de 1.500 meter en zilver op de 3.000 meter en de ploegenachtervolging. In Beijing kan de 35-jarige Brabantse op de ploegenachtervolging het imposante totaal nog verder opvijzelen.

"ik zit in een droom, in een fantastische film", zei een emotionele Wüst, Nederlands meest succesvolle olympiër ooit, na de race. "Langzaamaan daalt een beetje in wat ik allemaal gedaan heb en ja, dat is best wel uniek. Ik heb er geen woorden voor, het slaat eigenlijk helemaal nergens op."