Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Irene Schouten heeft TeamNL op de Olympische Winterspelen in Beijing de eerste medaille bezorgd. De favoriete op de 3.000 meter maakte zaterdag alle verwachtingen waar en won de afstand met overtuiging. Met haar tijd van 3:56,93 brak ze bovendien het twintig jaar oude olympisch record van Claudia Pechstein. 

Achter de 29-jarige schaatsster uit Wervershoof eindigde de Italiaanse Francesca Lollobrigida als derde in 3:58.06. Het brons was voor de Canadese Isabelle Weidemann.

Irene Schouten was dit seizoen onverslaanbaar op de lange afstanden. Zowel op de 3.000 als de 5.000 meter won ze alle wedstrijden waar ze aan meedeed. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen. Nadat ze in de laatste rit over de finish was gekomen, wist Irene dat ze het goud veroverd had en kwamen de emoties los. "Ik ben olympisch kampioen. Er valt nu wel een last van me af", bekende Irene, die in 2018 in PyeongChang olympisch brons veroverde op de massastart.

Titelverdediger
Irene is op de 3 kilometer de opvolger van Carlijn Achtereekte. De titelverdediger kwam deze keer met een zevende plaats niet in de buurt van het podium. "Dit was wel de beste race van het seizoen," constateerde de Deventerse. "Ik ben best wel blij met hoe het ging. Je hoopt op meer, maar dan moet ook alles meezitten."

De derde Nederlandse, wereldkampioene Antoinette de Jong, zette de achtste tijd neer. Voor de winnares van het brons vier jaar geleden was dat een teleurstellend resultaat. "Het was niet de race die ik voor ogen had", stelde ze vast.

Een emotionele Irene Schouten beseft dat de titel binnen is (Orange Pictures).

Een emotionele Irene Schouten beseft dat de titel binnen is (Orange Pictures).