Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Gewichtheffer Enzo Kuworge is bij het NOS | NOC*NSF Sportgala uitgeroepen tot Young Talent 2020/2021. De 20-jarige gewichtheffer kreeg de award eerder uitgereikt door judoka Roy Meyer, zo was tijdens de live tv-uitzending te zien.

Enzo Kuworge wordt in 2021 zowel Europees- als wereldkampioen bij de junioren. Op het wereldkampioenschap in Tasjkent (Oezbekistan) verbetert hij met in totaal 411 kilogram (231 kilogram stoten, 180 kilogram trekken) het Europees juniorenrecord en zijn eigen Nederlands record bij de senioren.

Kuworge kwalificeert zich daarmee tevens voor de Olympische Spelen van Tokio. Een bijzondere prestatie, want het is alweer 53 jaar geleden dat er een Nederlandse gewichtheffer op de Spelen actief was. Enzo Kuworge treedt daarmee in de voetsporen van Piet van der Kruk die in Mexico-City negende werd.

Kuworge, zoon van een Ghanese vader en een Nederlandse moeder, behaalt in Tokio bij de zwaargewichten (+109 kilogram) een zeer verdienstelijke zesde plaats. Hij tilt 175 kilo bij het onderdeel trekken en noteert 234 kilo bij het afsluitende stoten. Met een totaal van 409 kilogram komt hij slechts 15 kilo te kort voor de bronzen medaille.