Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Vandaag is het de achtste wedstrijddag van de Paralympische Spelen van Tokio. In ons liveblog volgen we onze sporters op de voet met resultaten, reacties, foto's en video's van voor én achter de schermen. Na de recordoogst van acht medailles op dinsdag haalden de sporters van TeamNL vandaag opnieuw uit met zeven medailles: vijf keer goud, één keer zilver en één keer brons.

In het kort

  • Wielrennen: paralympische titel voor Mitch Valize, Jetze Plat en Jennette Jansen, eerste medaille op de Spelen voor Tim de Vries. Chantal Haenen finisht niet.

  • Zwemmen: Goud voor Rogier Dorsman op de 100 school, zilver voor Bas Takken op de 400 meter vrij. Thijs van Hofweegen is vijfde op de 100 vrij. Liesette Bruinsma is vierde op de 100 schoool, Thomas van Wanrooij vijfde.

  • Tafeltennis: Kelly van Zon en Frederique van Hoof naar de finale van de landenwedstrijd.

  • Atletiek: Cheyenne Bouthoornwordt vijfde op de 100 meter (T36) en Kenney van Weeghel achtste in de klasse T54.

  • Badminton: Megan Hollander verliest haar eerste pouleduel

Wie komen er vandaag in actie?

15.50 uur: Goud voor Sam Schröder en Vink

Wat een einde van een al zo succesvolle dag! Sam Schröder en Niels Vink veroverden het goud in het dubbelspel bij de quads. Het Nederlandse duo versloeg de Australische favorieten Heath Davidson en Dylan Alcott in twee sets: 6-4 en 6-3. In de eerste set waren de koppels zeer aan elkaar gewaagd, met een break over en weer ging het gelijk op tot 5-4. Sam en Niels kregen in die tiende game enkele breakpoints en sloegen op het derde toe. 

In de tweede set duwden de op de Spelen debuterende Nederlanders door. Op 2-1 mepte Sam een hoge return met zijn backhand door het midden, op de lijn en brak daarmee na een lange game het verzet van de Aussies. Niels haalde daarna in een vloek en een zucht zijn servicegame binnen waardoor het goud in zicht kwam. Alcott en Davidson braken nog wel meteen terug naar 3-4, maar verder lieten de jonge Nederlanders het niet komen.

"Niet normaal, in de finale staan was al een droom en dan ook nog winnen van de regerend paralympisch kampioenen, geweldig", was Sam na de wedstrijd nog onder de indruk. "We haalden een hoog niveau vandaag", analyseerde Niels. "Natuurlijk hadden we wat dipjes, maar daar hebben we ons weer uit gevochten. We weten van elkaar dat als we ons eigen ding goed doen, dan kunnen ze ons in de rallies niets doen. Of ze moeten een werelddag hebben." 

13.30 uur: Vijfde plaats Cheyenne Bouthoorn, Kenny van Weeghel achtste

Op de atletiekbaan waren er twee finales met Nederlandse inbreng. Na haar sterke optreden in de series van vanochtend waarin ze een persoonlijk record liep, leverde Cheyenne Bouthoorn in de finale van de 100 meter in de T36-klasse nog eens een puike prestatie. Cheyenne eindigde, net als op de 200 meter, als vijfde. "Weer een mooie vijfde plaats en ook weer een mooie tijd. Ik vind het wel jammer dat ik niet mee kon strijden om de medailles. Ik ga naar huis met twee vijfde plekken en een nieuw persoonlijk record op de 100 meter. Op naar Parijs", aldus Cheyenne na afloop van haar finale.

Kenny kwam via de achterdeur, hij hoorde bij de twee tijdsnelsten die zich niet rechtstreeks voor de finale hadden gekwalificeerd, in de finale van de 100 meter T54. In de finale was hij als een speer weg, maar kon hij het tempo niet volhouden, waardoor hij als achtste eindigde. Morgen is er weer een nieuwe kans voor Kenny, als de 800 meter wacht.

Cheyenne Bouthoorn (Orange Pictures)

Cheyenne Bouthoorn (Orange Pictures)

13.00 uur: Tom Egberink naar laatste vier

Rolstoeltennisser Tom Egberink mag zich opmaken voor de halve finales van het enkelspel. Tom won in de kwartfinales van de Spanjaard Daniel Caverzaschi, de nummer dertien van de plaatsingslijst, met 6-4 en 6-3. Om in de finale te komen moet de als achtste geplaatste Tom zien af te rekenen met de als tweede ingeschaalde Brit Alfie Hewett.

"Wel iets unieks ja", zei Tom na het duel met de Spanjaard. "Zeker waar ik vandaan kom met mijn blessures. Het jaar uitstel van de Spelen kwam mij daardoor niet slecht uit. En dit is dan wel een beloning voor het harde werken van de afgelopen maanden en jaren".

Na de nederlaag in het dubbelspel van dinsdag moest de knop snel om gisteravond. "Ik had wel even een reset nodig. Door het drukke programma was ik niet los genoeg en kon niet de motor in onze dubbel zijn die ik normaal ben, dat was heel erg jammer. Dus ik heb daarna veel op de massagetafel gelegen en getraind om die arm weer losser te krijgen. Dat is gelukt en ik moet zeggen dat ik me vandaag goed heb herpakt."

Tom Egberink (Foto: Jurjen Engelsman)

Tom Egberink (Foto: Jurjen Engelsman)

12.45 uur: Megan Hollander verliest bij debuut

Het is een historische dag voor de badmintonsport vandaag, de sport staat voor het eerst op het programma bij de Paralympische Spelen. Megan Hollander was er namens Nederland bij om haar eerste duel in de groepsfase te spelen. "Dat brengt wel wat spanning met zich mee, de eerste keer en de enige Nederlander. Maar ik heb er wel van genoten," zei Megan.

Ze verloor haar eerste partij met 21-12 en 21-19 van de Portugese Beatriz Monteiro. "Het begin ging slecht, ik kon er niet zo goed in komen, had wat moeite met het vocht en de wind van de airco", zei Megan over de eerste set. De tweede set ging het beter lopen en daarin kwam ze maar net tekort voor de gamewinst. Morgen mag Megan weer aan de bak, dan treft ze de Oegandese Rita Asiimwe.

Megan Hollander (foto Carolien Visser)

Megan Hollander (foto Carolien Visser)

11.10 uur: Ook drie keer goud voor Rogier Dorsman, Liesette Bruinsma vierde

Niet alleen Jetze Plat pakt drie keer goud in Tokio, Rogier Dorsman flikt eenzelfde kunstje. Na zijn titels op de 200 wissel en de 400 vrij was Rogier ook de beste van de SB11-klasse op de 100 meter schoolslag. Rogier tikte een halve seconde eerder aan dan de Japanner Keichii Kimura.

Bij de vrouwen in dezelfde klasse tikt Liesette Bruinsma als vierde aan, ze grijpt op het nippertje (0,27) naast het brons. Het ging bizar snel in de race van Liesette met twee zwemsters die onder het wereldrecord zwommen.

Thomas van Wanrooij eindigde als vijfde in de finale van de 100 meter schoolslag SB13.

10.50 uur: Diede en Aniek naar finale dubbel

Diede de Groot en Aniek van Koot staan in de finale van het damesdubbelspel bij het rolstoeltennis. In de halve finales was het duo te sterk voor de Japansen Yui Kamiji en Momoko Ohtani. In de eerste set was het close (6-4), maar in de tweede set (6-2) maakte het Nederlandse koppel duidelijk het verschil. Voor Aniek is het de derde keer dat ze in de paralympische dubbelfinale staat. In 2012 won ze zilver en in Rio de Janeiro goud, beide keren met Jiske Griffioen. Diede stond in Rio ook in de finale, met Marjolein Buis, en pakte toen het zilver.

"We weten dat zij heel steady spelen en de ballen soms ongelooflijk hoog terug kunnen spelen", kende Aniek de kracht van de Japanse vrouwen. "Het was daarom belangrijk dat we niet ons geduld verloren, dus zo lang mogelijk wachten op die kortere bal en daar dan op aan te vallen. Ik denk dat we daar wel in geslaagd zijn", legde Diede de strategie uit.

Aniek en Diede spelen tegen de winnaar van het duel tussen Wang/Zhu (China) en Shuker/Whiley (GB). 

Aniek en Diede (Foto: Jurjen Engelsman)

Aniek en Diede (Foto: Jurjen Engelsman)

10.35 uur: Bas Takken zwemt naar zilver, Van Hofweegen vijfde

Bas Takken heeft op zijn tweede Paralympische Spelen zijn eerste paralympische medaille veroverd. Bas knokte op de 400 meter vrije slag met de Oekraïner Maksim Krypak en de Australiër Thomas Gallagher om de prijzen. De eerste driehonderd meter bleef het trio binnen een seconde van elkaar, waarna Gallagher moest afhaken. In de laatste vijftig meter had Krypak nog een versnelling in huis die Bas niet meer kon beantwoorden, maar het zilver gaf de Noord-Hollander niet meer uit handen.

Thijs van Hofweegen zwom op de 100 meter vrije slag naar een vijfde plaats.

Bas Takken (Foto: Orange Pictures)

Bas Takken (Foto: Orange Pictures)

09.55 uur: Derde goud voor Jetze!

En dat is drie! Na zijn gouden medailles op de triatlon (zondag) en de tijdrit (dinsdag) veroverde Jetze Plat vandaag zijn derde paralympische titel in Tokio. In de wegwedstrijd over 79 kilometer stond er geen maat op de Noord-Hollander, die 5.43 voorsprong had op de Oostenrijker Thomas Frühwirth, die het zilver pakte. De andere Oostenrijker in het veld, Alexander Gritsch, werd derde op 7.25.

Jetze verbleef op het Fuji International Speedway-circuit de eerste twee ronden in de buik van het peloton, maar in de derde ronde scheidden hij en Frühwirth zich af van de rest. Een ronde later liet Jezte ook de Oostenrijker achter. De krachtpatser uit Vrouwenakker gaf Frühwirth geen enkele hoop nog terug te komen en bouwde in de stromende regen zijn voorsprong razendsnel uit om met een ruime marge wapperend met een Nederlandse vlag over de streep te komen.

Jetze finisht met de Nederlandse vlag (Foto: Mathilde Dusol)

Jetze finisht met de Nederlandse vlag (Foto: Mathilde Dusol)

08.37 uur: Tafeltennissters naar finale

Kelly van Zon en Frederique van Hoof hebben de finale van de wedstrijd voor landenteams bereikt. Het Nederlandse duo rekende in de halve eindstrijd af met Rusland: 2-1. Oranje sloeg een flinke slag door het dubbelspel te winnen. Frederique verloor vervolgens haar enkelspel, waardoor de Russinnen de stand gelijk trokken. Kelly rekende echter in no-time af met Raisa Tsjebanika, waardoor Nederland morgen om 04.30 uur (Nederlandse tijd) voor goud kan gaan. China is dan de tegenstander.

06.30 uur: Tiende paralympische medaille voor Jennette Jansen

Jennette Jansen heeft zich op de wegwedstrijd gekroond tot paralympisch kampioen! In de categorie H1-4 zat ze de hele race in de kopgroep waar ze uiteindelijk in de slotfase wegreed van de rest. Ze klokte een tijd van 56:15, zes seconden sneller dan de nummer twee.

In de klasse WH5 lukte het Chantal Haenen niet aan de finish te komen.

Jennette Jansen (Foto: Mathilde Dusol)

Jennette Jansen (Foto: Mathilde Dusol)

05.00 uur: Tweede paralympische titel voor Mitch Valize, Tim de Vries pakt het brons

Na een spannende wegwedstrijd is het Mitch Valize die zich voor de tweede keer kroont tot paralympisch kampioen. Met nog 300 meter tot de finish leek de titel naar Loic Vergnaud te gaan, maar in de slotfase pompte Mitch zijn laatste energie erin en kroop vlak voor de finish aan de Fransman voorbij. Het podium is compleet met de derde plaats van Tim de Vries. Het is voor hem zijn eerste paralympische medaille! 

"Die kwam uit mijn tenen", glunderde Mitch. "Nog een gouden medaille, dat had ik van tevoren niet durven dromen. En dan met Tim op het podium, onbeschrijflijk!"

Mitch Valize bij de finish (Foto: Mathilde Dusol)

Mitch Valize bij de finish (Foto: Mathilde Dusol)

04.15 uur: Nederlands record voor Cheyenne Bouthoorn, ook Kenny van Weeghel naar finale

Atlete Cheyenne Bouthoorn snelt op de 100 meter naar een tijd van 14.84, haar beste tijd die ze tot nu toe heeft gelopen en tevens een Nederlands record! De tijd is voldoende voor een plek bij de beste acht. Ook Kenny van Weeghel zien we later vandaag terug in de finale op de 100 meter. De wheeler zette een tijd neer van 14.17 seconden. Voor hem de beste tijd van dit seizoen!

03.15 uur: Zwemmers gekwalificeerd voor de finales

In de series verzekeren alle vijf zwemmers zich van een plek in de finale later vandaag. Op de 400 meter vrije slag zette Bas Takken een tijd neer van 1:11.91 en gaat daarmee als eerste door met ruim zeven seconden voorsprong op de nummer twee. Thijs van Hofweegen plaatste zich als zesde voor de finale 100 meter vrije slag. 

Bij de schoolslag komt Rogier Dorsman met 1:11.91 als beste uit de heats. Ook Liesette Bruinsma (derde tijd) en Thomas van Wanrooij (zesde tijd) zien we in de finale van de schoolslag terug. 

De finales vinden vanaf 10.14 uur Nederlandse tijd plaats en zijn te volgen via livestream op NOS.nl of via het YouTube-kanaal van Paralympics.