Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Vandaag is het de zesde wedstrijddag van de Paralympische Spelen van Tokio. In ons liveblog volgen we onze sporters op de voet met resultaten, reacties, foto's en video's van voor én achter de schermen.

In het kort

  • Atletiek: Nikita den Boer is door naar de finale 1500m T54. Joël de Jong eindigt op plek acht in de finale 200m T63. 

 

  • Zwemmen: Rogier Dorsman pakt goud en een wereldrecord. Thomas van Wanrooij wint brons. Voor Liesette Bruinsma geen medaille.

 

  • Paardensport: Goud voor Sanne Voets en zilver voor Frank Hosmar!

 

  • Boccia: Daniel Perez gaat door naar de kwartfinale.

 

  • Rolstoeltennis: De tennissers zijn door naar de volgende ronde. Voor Spaargaren en Ankers eindigt het paralympisch toernooi.

 

  • Tafeltennis: Kelly van Zon is drie keer op rij paralympisch kampioen! 

 

  • Zwemmen: Op de 200 meter wisselslag zijn Liesette Bruinsma, Rogier Dorsman en Thomas van Wanrooij naar de finale.

Wie komen er vandaag in actie?

15.00 uur: Wederom mooie resultaten in het rolstoeltennis

Aniek van Koot kan zich opmaken voor de kwartfinale. In de tweede ronde wist de als derde geplaatste speelster af te rekenen met haar Franse tegenstander: 6-3 en 6-0. Ook Diede de Groot gaat naar de kwartfinale. Met overmacht wint ze van haar Chinese tegenstander. 

Tom Egberink wint het duel tegen de Zweed Stefan Olsson. In de eerste set geeft hij de winst weg, naar eist hem in set twee en drie weer op. Hij gaat door naar de kwartfinale. Spaargaren is helaas niet door naar de kwartfinale. Hij verliest in 3 sets van de Brit Alfie Hewett. Het herenenkelspel houdt hier voor hem op. 

Sam Schröder rekent af met zijn Australische tegenstander: 6-2 en 6-1. Hij gaat door naar de halve finale quads. Ook Niels Vink pakt weer een overwinning en gaat net als Schröder klaarmaken voor de halve finale. Deze wordt gespeeld op dinsdag 31 augustus. 

Egberink en Scheffers gaan de halve finale spelen. In een spannende game tegen Argentinië, trekken zij uiteindelijk aan het langste eind. Carlos Ankers en Ruben Spaargaren waren niet sterk genoeg tegen de Japanners. Ze verliezen de herendubbel in de kwartfinale. Het toernooi eindigt hier voor hen. 

Tom Egberink (foto: Mathilde Dusol)

Tom Egberink (foto: Mathilde Dusol)

14.45 uur: Den Boer door naar de finale!

Nikita den Boer is door naar de finale van de 1500m T54. Dinsdag 1 september zal ze gaan strijden voor een plek op het podium. Joël de Jong eindigt op plek acht in de finale van de 100m sprint T63. De Jong maakt in Tokio zijn paralympisch debuut. 

13.00 uur: Goud en brons in het zwemmen

Met de runner-up op flinke afstand, verovert Rogier Dorsman op fenomenale wijze goud op de 200m wisselslag SM11! De teller van zijn eerste Paralympische Spelen staat daarmee op twee medailles, waarvan allebei goud. Daarnaast verbeterde Dorsman met een tijd van 2:19:02 zijn eigen wereldrecord. Knap werk! Thomas van Wanrooij pakt ook een podiumplek! Hij mag de bronzen medaille op de 200m wisselslag SM13 in ontvangst nemen. Liesette Bruinsma is teleurgesteld. Zij valt op de 100m wisselslag SM11 met een vijfde plek buiten de medailles. 

11.30 uur: Hosmar verruilt brons voor zilver.

Frank Hosmar heeft zilver in handen! Op de individuele kür stond hij met een geweldige score van 80.240 lang aan de leiding en was hij heel dicht bij het goud. De Belgische Michele George stoot Hosmar als laatste amazone van de eerste plek. 

Het doel van Hosmar voor deze Spelen was om een andere kleur medaille winnen. In London en Rio pakte hij in totaal vijf bronzen medailles. Een paar dagen geleden kwam daar het zesde brons bij, op het onderdeel dressuur. Nu heeft hij prachtig zilver. 

10.00 uur: Sanne Voets verovert haar tweede goud in Tokio!

Sanne Voets haalt met haar paard Demantur haar tweede goud binnen op deze Spelen. Dit keer op de individuele test vrije kür grade IV! Een paar dagen geleden pakte ze ook al een gouden medaille, op de individuele dressuurtest. Nu is ze met een geweldige score van 82.085 weer veruit de beste. Een torenhoge score en een persoonlijk record voor Sanne!

Alles viel op zijn plek op het juiste moment. Het is heel bijzonder. Er moet zoveel kloppen om het zo te laten aflopen. En als dat dan ook zo is... ja, dat maakt je super gelukkig.

Sanne Voets

Sanne Voets (foto: Mathilde Dusol)

Sanne Voets (foto: Mathilde Dusol)

05.20 uur: Kelly van Zon pakt opnieuw de titel! 

Wat een fenomeen: Kelly van Zon. In 2008 maakte de tafeltennisster haar debuut op de Paralympische Spelen met een bronzen medaille. Vier jaar later: goud. In 2016: goud. En nu wint ze opnieuw de paralympische titel. In de spannende finale verslaat ze haar tegenstander uit Rusland met 3-2. Drie op rij! 

Ze zijn allemaal mooi, maar dit is wel de mooiste. Mijn vader, moeder en vrienden zijn er niet bij en de weg hier naartoe is zo ontzettend lang geweest.

Kelly van Zon

04.00 uur: Liesette Bruinsma, Rogier Dorsman en Thomas van Wanrooij op medaillekoers

We krijgen drie zwemfinales aan het eind van de ochtend! Liesette Bruinsma, Rogier Dorsman en Thomas van Wanrooij gaan op de 200 meter wisselslag voor een medaille. In de series (in verschillende klassen) zwommen ze naar de respectievelijk derde, eerst en tweede tijd. De finales starten rond 11.50 uur.