Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Vandaag is het de vijfde wedstrijddag van de Paralympische Spelen van Tokio. In ons liveblog volgen we onze sporters op de voet met resultaten, reacties, foto's en video's van voor én achter de schermen.

In het kort

  • Rolstoeltennis: Sam Schröder en Niels Vink gaan strijden om paralympisch goud (quads). Beide herendubbelteams zijn door naar ronde drie. Damesdubbel de Groot en van Koot zijn met overtuiging door naar de finale. Ruben Spaargaren gaat door naar ronde drie in de herenenkel. Voor Maikel Scheffers eindigt het enkelspel na zijn verlies in de tweede ronde. 

 

  • Atletiek: Joël de Jong sprint naar finaleplek op de 100m T63. Olivier Hendriks niet naar finale. Nienke Timmer pakt een zesde plek en een nationaal record op de 200m sprint T35. 

 

  • Paardensport: Zilver voor het dressuurteam in de teamtest vrije kür.

 

  • Zwemmen: Liesette Bruinsma eindigt als vierde op de reswim van de 50m vrije slag.

 

  • Zwemmen: Marc Evers eindigt op de zesde plek in de finale op de 100m schoolslag. 

 

  • Triatlon: Goud voor Jetze Plat, Geert Schipper eindigt als vierde, Margret IJdema als zevende.

 

  • Roeien: Zilver voor Corné de Koning en Annika van der Meer in de mixed dubbeltwee.

 

  • Rolstoelbasketbal: De vrouwen winnen met 63-26 van Spanje.

 

  • Atletiek: Amy Siemons eindigt als negende op 100 meter, Take Zonneveld zevende bij het kogelstoten. Cheyenne Bouthoorn vijfde op 200 meter, Kenny van Weeghel uitgeschakeld op 400m.

 

Wie komen er vandaag in actie?

16.00 uur: Rolstoeltennis op een rij 

Mooie resultaten in het rolstoeltennis vandaag: 

Halve finales dubbelspel quads
Sam Schröder en Niels Vink mogen met een 2-0 zege op Engeland strijden voor paralympisch goud! Quads is een apart onderdeel bij rolstoeltennis. Bij de quads hebben de spelers functieverlies zowel in één of beide armen als benen.

Vrouwendubbel - kwartfinales
Diede de Groot en Aniek van Koot winnen de kwartfinale met overmacht. Met een eindstand van 6-2 en 6-1 waren de dames te sterk voor de Russinnen. Dinsdag 31 augustus spelen de Groot en van Koot de halve finale. 

Herenenkel - tweede ronde
Ruben Spaargaren wint in twee sets van de Chileense Alexander Cataldo en is daarmee door naar ronde drie. Deze wordt gespeeld op 30 augustus. Maikel Scheffers verliest helaas de tweede ronde. Hiermee eindigt dit onderdeel voor hem. 

Herendubbel - tweede ronde
Beide herendubbelteams zijn door naar de kwartfinale. Tom Egberink en Maikel Scheffers winnen in twee sets van het Israëlische duo. Ook Carlos Anker en Ruben Spaargaren wisten hun tegenstander uit te schakelen. 

Sam Schröder en Niels Vink. (foto: Mathilde Dusol)

Sam Schröder en Niels Vink. (foto: Mathilde Dusol)

15.15 uur: De Jong sprint naar finale, Hendriks loopt finale mis en een nationaal record voor Timmer

Joël de Jong sprint naar een finaleplek op de 100m T693. Met een tijd van 13:00 seconden plaatst hij zich als tijdsnelste en gaat daarmee als achtste door naar de finale, die op 30 augustus plaatsvindt. Olivier Hendriks eindigt op de 100m T69 op plek negen, wat net niet genoeg is om voor een medaille te strijden. Op de 200m T35 sprint Nienke Timmer in 32.87 seconden naar een zesde plek en nationaal record!

Joël de Jong. (foto: Orange Pictures)

Joël de Jong. (foto: Orange Pictures)

13.30 uur: ZILVER voor dressuurteam in de teamtest!

Sanne Voets, Frank Hosmar en Rixt van der Horst pakken zilver in de teamtest vrije kür. Een geweldige teamprestatie, waarbij het goud héél dichtbij was. Met een totaalscore van 229.249 - slechts 0,656 punten verschil met de nummer één - was het een close call waarbij de Engelse ruiters uiteindelijk met het goud naar huis gaan. Morgen staan er voor dit ruitertrio weer medaillekansen op het programma. Dit keer op de individuele kür (Grade IV: Voets, Grade V: Hosmar, Grade III: Van der Horst). 

"Prachtig zilver. We hebben alle drie heel goed gereden. Als je je beste proeven ooit kunt rijden op het moment waar het om gaat, dan kun je alleen maar heel blij en trots zijn. We hebben echt gereden voor wat we waard zijn." 

Links naar rechts: Frank Hosmar, Sanne Voets en Rixt van der Horst. (foto: Jurjen Engelsman)

Links naar rechts: Frank Hosmar, Sanne Voets en Rixt van der Horst. (foto: Jurjen Engelsman)

12.45 uur: Geen podiumplek voor Liesette Bruinsma vandaag

Liesette Bruinsma valt net buiten de medailles op de 50m vrij, waarvoor ze eerder protest tegen maakte. Ze eindigt tijdens deze reswim op de vierde plek  Wel zet ze met een tijd van 30.19 een mooi persoonlijk record neer. 

Helaas niet voldoende voor een podiumplek, maar wel genoten én een mooi persoonlijk record neergezet! Morgen vol goede moed racen op de 200m wissel. Ik heb er zin in!

Liesette Bruinsma

10:45 uur: Evers zesde in de finale 100m school

Marc Evers is geëindigd op de zesde plek in de finale op de 100m schoolslag. Vannacht zwom Evers de series en plaatste zich daarin nog net voor de finale.  

Marc Evers (foto: Orange Pictures)

Marc Evers (foto: Orange Pictures)

05.10 uur: ZILVER voor Annika van der Meer en Corné de Koning

De eerste roeimedaille op de Paralympische Spelen is binnen! Corné de Koning en Annika van der Meer kregen in Tokio het zilver omgehangen na een spannende finale in de mixed dubbeltwee. Corné en Annika waren het snelste weg, maar zagen eerst China en vervolgens de Britten langszij komen terwijl Oekraïne ook voorzichtig op de deur klopte. In de laatste 500 meter beten de Nederlanders nog een keer extra op de tanden en staken ze de Chinezen alsnog voorbij.

"De drie voor het podium waren flink gewaagd aan elkaar", analyseerde Corné. "Het was mooi dat we in die laatste tweehonderd meter naar plek twee hebben weten te schuiven, dat is wel een fenomenaal gevoel."

Corné en Annika (foto Jurjen Engelsman)

Corné en Annika (foto Jurjen Engelsman)

05.00 uur: PR en zevende plaats Take Zonneveld

Bij het kogelstoten is Take Zonneveld als zevende geëindigd. De 24-jarige Take debuteerde op de Spelen, stootte een afstand van 10.04 meter en verbeterde daarmee zijn persoonlijke record. Het goud ging naar de Rus Denis Gnezdilov die een wereldrecord van 11.16 meter overbrugde. 

Cheyenne Bouthoorn debuteerde met een tijd van 31.30 als vijfde in de finale van de 200 meter in de klasse T36. Nestor Kenny van Weeghel, bezig aan zijn zesde Spelen, liet in de series van de 400 meter T54 zijn beste tijd van het seizoen klokken (46.81), maar dat was niet voldoende voor een finaleplaats. 

Take Zonneveld (foto Orange Pictures)

Take Zonneveld (foto Orange Pictures)

Waanzinnig! Hier een PR gooien voelt niet als zomaar een PR, maar als veel meer dan dat.

Take Zonneveld

04.25 uur: Drie op een rij voor Daniel Perez

Daniel Perez gaat als een trein. De Twentse bocciaspeler won ook zijn derde poulewedstrijd, nu moest de Thai Subin Tipomanee eraan geloven: 11-0. Daniel gaat na drie speelrondes aan kop in poule C en sluit morgen de groepsfase af tegen de Rus Michail Goetnik. 

04.01 uur: Afscheid Amy Siemons met negende plek

Voor Amy Siemons zit het erop. De Brabantse eindigde in Tokio als negende in de finale van de 100 meter in de klasse T34. "Een gekke gewaarwording wel", zegt Amy na de race, die niet tot haar beste behoort. "Nee, zeker niet. Ik heb ook in het voorjaar getwijfeld of ik hier zou starten, liep wat achter door wat omstandigheden, maar besloot toch het gevecht aan te gaan en daar ben ik trots op. De aanloop naar de race was goed en dan hoop je toch dat het allemaal nog samenvalt. Maar ik heb er van genoten."

Siemons neemt afscheid met twee zilveren medailles op zak van de Spelen van Londen. "Ik kan terugkijken op een mooie carrière".

Amy Siemons (Foto: Orange Pictures)

Amy Siemons (Foto: Orange Pictures)

03.45 uur: Rolstoelbasketbalsters tweede in de poule

Onze basketbalsters maakten korte metten met Spanje: 63-24. Al na het eerste kwart zat Oranje met een marge van zestien punten op rozen en dat verschil werd gestaag uitgebouwd. Mariska Beijer (22) en Bo Kramer (18) waren het best op schot.

De 'Orange Lions' eindigen met drie overwinningen en een nederlaag als tweede in de poule, achter China. Dinsdag staan de kwartfinales op het programma, later vandaag horen de vrouwen wie hun tegenstander zal zijn.

Jitske Visser (Foto: Jurjen Engelsman)

Jitske Visser (Foto: Jurjen Engelsman)

02.33 uur: Evers naar finale

Marc Evers heeft zich op het nippertje geplaatst voor de finale op de 100 meter schoolslag in de SB14-klasse. Marc tikte in zijn serie als derde aan, maar in de tweede serie ging het een stuk harder, waardoor zijn 1.08.43 net voldoende bleek voor een extra optreden in de Japanse avond (en Nederlandse ochtend om 10.22 uur.

01.00 uur: GOUD voor Jetze Plat op de triatlon

Ongenaakbaar! Jetze Plat prolongeert zijn paralympische titel op de triatlon. Jetze kwam als vijfde uit het water en had bij het handbiken iets meer dan een ronde nodig om de de Italiaanse leider Giovanni Achenza te achterhalen. Daarna bouwde de Noord-Hollander zijn voorsprong gestaag uit om uiteindelijk met ruim twee minuten voorsprong het goud op te eisen. 

Geert Schipper belandde net naast het podium. Hij zat na het zwemmen in het achterveld en het lukte hem niet om tijdens het handbiken het gat met de topdrie te dichten. Pas in het derde onderdeel werkte Geert zich verder naar voren, maar een medaille bleef buiten bereik. Hij eindigde als vierde

Bij de vrouwen finishte Margret IJdema als zevende. Margret deed lang mee voorin en lag na het handbiken nog derde, maar moest op het slotonderdeel terrein prijsgeven.

Het ging zo makkelijk op de fiets, het vermogen schudde ik vrij gemakkelijk uit de mouw

Jetze Plat

Jetze maakte het grote verschil op het tweede onderdeel (foto Mathilde Dusol)

Jetze maakte het grote verschil op het tweede onderdeel (foto Mathilde Dusol)