Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Vandaag is het de vierde wedstrijddag van de Paralympische Spelen van Tokio. In ons liveblog volgen we onze sporters op de voet met resultaten, reacties, foto's en video's van voor én achter de schermen.

In het kort

Zwemmen: Een dubbelslag in het zwembad. Chantalle Zijderveld én Lisa Kruger pakken zilver en brons

Atletiek: GOUD voor Fleur Jong en brons voor Marlène van Gansewinkel bij het verspringen. Nikita den Boer vierde op de 5.000 meter

Roeien: Corné de Koning en Annika van der Meer via de herkansing naar de finale

Boccia: Daniel Perez wint zijn eerste twee groepswedstrijden

Baanwielrennen: Zevende plaats op de achtervolging voor Larissa Klaassen en Imke Brommer.

Tafeltennis: Kelly van Zon gaat naar de finale

Wie komen er vandaag in actie?

14.30 uur: Joël de Jong op debuut Paralympische Spelen zesde

Verspringer Joël de Jong maakte zijn debuut op de Paralympische Spelen. Hij kwam in een sterk bezette finale niet verder dan de zesde plaats. 'Ik ben er trots op dat ik mijn debuut heb gemaakt. Qua resultaat denk ik dat er meer in had gezeten. Dus wat dat betreft ben ik wel wat teleurgesteld. Ik had beter gewild. De ene keer zette ik iets te hard af, de andere keer te voorzichtig. Het was niet stabiel genoeg vandaag.'

Joël de Jong in actie op zijn debuut Paralympische Spelen. Foto: Orange Pictures

Joël de Jong in actie op zijn debuut Paralympische Spelen. Foto: Orange Pictures

14.00 uur: Ook Sam Schröder en Niels Vink naar tweede ronde

Na de overwinningen van Diede de Groot, Aniek van Koot en Tom Egberink, voegen ook Sam Schröder en Niels Vink zich in het rijtje met tennissers die hun partij in de eerste ronde wonnen. Schröder versloeg zijn tegenstander in 6-1 en 6-2, Niels Vink deed het in 6-0 en 6-3. 

11.30 uur: Rogier Dorsman baalt van missen keerpunt

Op de 100 meter rugslag zwom Rogier Dorsman naar eigen zeggen 'de perfecte race', op het keerpunt na. Hoewel hij zijn tijd uit de series verbetert, levert het geen medaille op. Volgens Rogier is dat te wijten aan het missen van zijn keerpunt. 'En dat is helemaal mijn eigen fout. Dit was niet waarvoor ik hier kwam.'

11.05 uur: Tennissers voortvarend van start in het enkelspel

De tennissers kennen voorlopig weinig moeite in hun eerste partijen in het enkelspel. Diede de Groot wint haar wedstrijd met 6-1 en 6-0. Aniek van Koot kent iets meer moeite met haar opponent, maar wint wel: 6-3 en 6-1. En ook Tom Egberink gaat naar de tweede ronde: hij wint met 6-0 en 6-1. 

Diede de Groot in actie. Foto: Jurjen Engelsman

Diede de Groot in actie. Foto: Jurjen Engelsman

11.00 uur: Daniel Perez wint ook zijn tweede groepswedstrijd

Daniel Perez gaat lekker! De Boccia-speler won eerder vandaag zijn eerste groepswedstrijd, nu is hij ook in de tweede te sterk voor zijn tegenstander: 6-5. Daniel gaat aan de leiding in groep C met nog twee wedstrijden te gaan. 

10.30 uur: Dubbelslag in het zwembad! 

Chantalle Zijderveld en Lisa Kruger mogen wéér samen naar het podium. Op de 100 meter vrije slag grijpen de dames respectievelijk zilver en brons. Chantalle kwam nu drie keer in actie in een finale en won drie keer een medaille. Ook Lisa heeft een 100% score: twee races, twee medailles. Wat een duo! 

10.15 uur: Bas Takken zesde in finale 100 meter vrije slag (S10)

Een nieuw persoonlijk record voor Bas Takken! Hij zwemt de 100 meter vrije slag in 54.06. Een medaille is het niet waard, Bas eindigt als zesde in de finale. 

08.00 uur: Kelly van Zon voor de derde keer op rij in Paralympische finale

Tafeltennisster Kelly van Zon strikes again! Ze staat voor de derde keer op rij in de finale. De tweevoudig paralympisch kampioen versloeg in de halve finale de Turkse nummer twee van de wereld met 3-1. En daar is ze ontzettend blij mee: 

Ik sta gewoon in de finale. Hoe je er komt maakt niet uit, als je het maar haalt. Dit is een ontzettend heerlijk gevoel. Eigenlijk kunnen mijn Spelen al niet meer stuk. Ik ben gewoon heel erg blij.

Kelly van Zon

Kelly van Zon juicht na het behalen van de finale. Foto: Mathilde Dusol

Kelly van Zon juicht na het behalen van de finale. Foto: Mathilde Dusol

Kelly speelt haar finale maandag rond 04.45 uur.

05.20 uur: Goud en brons in de verspringbak

Oranje Boven bij het verspringen! Fleur Jong liet er in de klasse T64 geen gras over groeien in overbrugde bij haar eerste poging een afstand die in haar klasse nog nooit eerder was gesprongen: 6.16 meter. De concurrentie beet haar tanden stuk op die nieuwe standaard, al kwam de Française Marie-Amelie le Fur in haar zesde en laatste poging nog wel akelig dichtbij met 6.13 meter.

Achter deze twee streed Marlène van Gansewinkel met Stef Reid om het brons en met 5.78 om 5.75 bleef Marlène de Britse net voor. Ze evenaarde daarmee haar prestatie van Rio 2016, toen ze ook brons opeiste. "Ik heb het gevoel dat ik heb laten zien wat ik kon. Ook als ik verder had gesprongen nog, was brons het hoogst haalbare geweest", keek Marlène tevreden terug.

Fleur Jong (Orange Pictures)

Fleur Jong (Orange Pictures)

04.50 uur: Daniel Perez schiet uit de startblokken

Daniel Perez is het bocciatoernooi met een klinkende overwinning gestart. In zijn eerste groepsduel versloeg de Enschedeër de Braziliaan Guilherme Moraes met 13-1. Later vandaag (om 10.10 uur Nederlandse tijd) komt Daniel voor zijn tweede duel in de groepsfase van de mixed BC1-klasse in actie, de Russische Olga Dolgova is dan de tegenstander. 

Daniel Perez (Foto: Jurjen Engelsman)

Daniel Perez (Foto: Jurjen Engelsman)

04.10 uur: Corné en Annika finalist

Gisteren zat rechtstreekse plaatsing er nog niet in, maar vanochtend lieten Annika van der Meer en Corné de Koning er geen twijfel over bestaan: in de herkansingen van de mixed dubbeltwee roeide het duo in een persoonlijk record van 8.10.35 naar de eerste plek en naar een plaats in de finale. Die wordt zondag om 03.50 uur Nederlandse tijd gevaren.

"We moesten hard aan de bak en hebben geprobeerd zo goed mogelijk onze krachten te verdelen om een finaleplaats veilig te stellen en dat is gelukt", analyseert Corné het optreden in de herkansing. Hoewel ze zich liever rechtstreeks voor de finale hadden geplaatst, hoeft een extra race geen nadeel te zijn, meent Annika: "Je moet een herkansing ook als een kans zien, om te groeien in het toernooi, nog een keer te oefenen met de omstandigheden en met het plan." Corné put ook vertrouwen uit het optreden van vandaag. "En we zijn fitte atleten, moeten nu zorgen dat we rusten en herstellen".

Je moet een herkansing ook als een kans zien, om te groeien in het toernooi, nog een keer te oefenen met de omstandigheden en met het plan

Annika van der Meer, roeien

Annika en Corné

Annika en Corné

03.50 uur: Klaasen en Brommer zevende op achtervolging

Voor Larissa Klaassen en Imke Brommer zit het paralympisch toernooi erop. Op de achtervolging eindigde het gouden duo van de tijdrit als zevende, waar een plek bij de beste vier nodig was om om de medailles te mogen rijden. Voor Larissa en Imke kunnen de Spelen na het goud op de tijdrit niet meer kapot.

03.40 uur: Kelly van Zon naar laatste vier

Kelly van Zon heeft zich bij de laatste vier van het enkelspel in de klasse W7 gevoegd. De Brabantse tafeltennisster versloeg de Koreaanse Seongok Kim in de kwartfinales met 3-1. Later vandaag (om 07.20 uur Nederlandse tijd) treft ze de Turkse Kubra Korkut in de halve finales.

Kelly van Zon

Kelly van Zon

03.20 uur: Vierde plaats Nikita den Boer op 5.000 meter

Op het nippertje greep Nikita den Boer op de 5.000 meter in de klasse T54 net naast de medailles. De Amerikaanse Susannah Scaroni en de Zwitserse Manuela Schaer waren de rest van het veld veruit de baas, maar daarachter streed Nikita met Tatyana McFadden (VS) en Madison de Rozario nek-aan-nek om het brons. Nikita kwam met een persoonlijk record van 11.15.37 dichtbij, maar moest tweetiende van een seconde toegeven op de Amerikaanse wheeler.

02.35 uur: Zwemmers door naar finalesessie

Bas Takken, Lisa Kruger en Chantalle Zijderveld hebben zich in de klasse S10 gekwalificeerd voor de finale van de 100 meter vrije slag, het koningsnummer van de zwemsport. Bas zwom in de series de vijfde tijd, terwijl Chantalle (derde) en Lisa (vijfde) zagen dat bij de vrouwen de Canadese Aurelie Rivard het wereldrecord scherper stelde naar 58,60.

In de klasse S11 haalde kersvers paralympisch kampioen Rogier Dorsman op zijn tweede afstand probleemloos de finale. Rogier zwom op de 100 meter rugslag in de series naar de tweede tijd. 

Bas Takken (Foto: Orange Pictures)

Bas Takken (Foto: Orange Pictures)