Functionele cookies: Wij plaatsen functionele cookies om deze website naar behoren te laten functioneren en analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens.


Ik wil gepersonaliseerde informatie: Hiermee ontvang je gepersonaliseerde informatie op onze website die wordt afgestemd op je internetgedrag. Ook kunnen we nieuwsbrieven beter afstemmen op jouw voorkeuren.


Eén momentje voor een bewuste keuze…

Ga voor meer informatie naar onze cookieverklaring en privacyverklaring.

Check ons ​​weekblog voor de laatste updates over de sporters van TeamNL.

Zondag 24 oktober

Eventingruiters winnen FEI Nations Cup

Onze eventingruiters zijn winnaar geworden van de FEI Nations Cup 2020. Ondanks de vele afgelastingen door de coronacrisis, werden er dit jaar drie FEI Nations Cup wedstrijden verreden. Wij gingen in twee van de drie van start en eindigden beide keren als tweede. Dat was genoeg voor de eindoverwinning in de FEI Nations Cup serie van dit jaar.

Eerste medaille op grand slam voor judoka Ausma

Judoka Natascha Ausma heeft voor een verrassing gezorgd door een bronzen medaille te veroveren op het grand slam-toernooi van Boedapest. In de klasse tot 78 kilogram versloeg de 24-jarige judoka Aleksandra Babintseva uit Rusland in de golden score met ippon. Het was voor het eerst dat Natascha op een grand slam het podium mocht beklimmen.

Natasja had na zeges op de Poolse Paulina Diaopa, de Portugese Patricia Sampaio en Anastasija Toerchin uit Oekraïne de halve finales gehaald. Daarin verloor ze van de Franse Audrey Tcheumeo, die later het goud pakte. In de strijd om brons was het lang spannend, maar klopte ze de Russin die in de herkansingen eerder had gewonnen van Karen Stevenson.

Wereldkampioen Noël van 't End greep in de klasse tot 90 kilogram naast het brons, net als Jur Spijkers in de klasse +100 kg.

Wilco Kelderman eindigt als derde in Giro

Wilco Kelderman is als derde geëindigd in de Ronde van Italië. De kopman van Sunweb raakte zaterdag de roze leiderstrui kwijt aan zijn ploeggenoot Jai Hindley, en moest zondag als derde in het klassement beginnen aan de afsluitende tijdrit. Daarin eindigde hij als elfde, goed om zijn podiumplaats vast te houden. De Britse wielrenner Tao Gheoghegan Hart van de ploeg Ineos-Grenadiers won de Giro, voor Hindley.

"Jai kan supertrots zijn", zei Wilco. "En ik ben echt gelukkig met deze derde plek. Maar aan de andere kant verspelen we in het laatste weekeinde wel de eindzege. Het voelt een beetje vreemd. Maar vooraf zou ik dolblij zijn geweest met een podiumplaats."

Joost Luiten beste Nederlander op Italian Open

Golfer Joost Luiten is op het Italiaans Open als tiende geëindigd. Daarmee is hij de beste Nederlander. Joost liep op de slotdag een ronde van 68 slagen en kwam daarmee uit op 16 slagen onder het baangemiddelde.

Darius van Driel werd gedeeld dertigste. Wil Besseling werd zestiende met -14 over vier dagen.

Zaterdag 23 oktober

Frank de Wit verliest strijd om brons

Judoka Frank de Wit heeft bij de grand slam in Boedapest naast de bronzen medaille gegrepen. De Wit verloor in de klasse tot 81 kilogram de strijd om het brons van Saeid Mollaei uit Mongolië op ippon.

In dezelfde klasse werd Jim Heijman in de eerste ronde uitgeschakeld. Hij verloor van de Portugees Anri Egutidze met ippon. In de klasse tot 63 kilogram werd Geke van der Berg in de tweede ronde uitgeschakeld. De judoka verloor ook met ippon van de Oostenrijkse Magdalena Krssakova.

Huig-Jan Tak pakt brons op WK iQFoil

Windsurfer Huig-Jan Tak is derde geworden op de officieuze WK iQFoil, de olympische windsurfklasse in Parijs 2024. De Rotterdammer ging als elfde deze finales in en eindigde als derde, wat het de bronzen medaille opleverde. 

Op de laatste dag van de International Games, zoals het evenement officieel heet, waren drie Nederlanders geplaatst voor de finales. Kiran Badloe verloor in de halve finale zicht op het podium en eindigde op de achtste plaats. Lilian de Geus ging als negende de finale in en won overtuigend de kwartfinale en de halve finale. Helaas viel Lilian van haar board in de finale, waarmee ze op de vierde plaats eindigt. 

Wilco Kelderman raakt leiderstrui kwijt

Wilco Kelderman heeft op de voorlaatste dag van de Ronde van Italië de leiding in het klassement verspeeld. De Nederlander van Sunweb verloor op de voorlaatste klim van de twintigste etappe de aansluiting met zijn concurrenten van wie de Brit Tao Geoghegan Hart de rit won. De renner van Ineos-Grenadiers versloeg in de sprint in Sestriere Jai Hindley, de Australische ploeggenoot van Wilco die de nieuwe leider is. Kelderman finishte op 1.35 als achtste.

De beslissing zal zondag vallen in de derde en afsluitende tijdrit over 15 kilometer. Geoghegan Hart en Hindley staan in tijd gelijk, Wilco volgt op ruim anderhalve minuut. 

Vrijdag 23 oktober

Voetbalsters naar EK na ruime zege op Estland

Onze voetbalsters hebben zonder problemen kwalificatie voor het EK van 2022 afgedwongen. De Oranje Leeuwinnen waren in Groningen met 7-0 veel te sterk voor Estland. Eerder in de kwalificatiereeks eindigde het onderlinge treffen in de Estse hoofdstad Tallinn ook in 7-0.

"We gingen er eigenlijk vanuit dat we drie punten gingen pakken en dat we met deze score winnen, is hartstikke mooi meegenomen. Als team hebben we het goed gedaan en we hebben de bal goed rond laten gaan. Ze zijn maar één keer bij ons op de helft geweest", aldus tweevoudig doelpuntenmaakster Daniëlle van de Donk. "Maar nu er geen publiek bij is, zorgt het voor een gek gevoel."

Sanne Verhagen grijpt naast het brons in Boedapest

Judoka Sanne Verhagen heeft bij de grand slam in Boedapest naast een bronzen medaille gegrepen. De 28-jarige Brabantse, die via de herkansingen de strijd om het brons had bereikt, verloor in de klasse tot 57 kilogram van de Hongaarse Hedvig Karakas. De Hongaarse won met ippon.

Tornike Tsjkadoea werd in de klasse tot 60 kilogram in de tweede ronde uitgeschakeld door Unubold Lkhagvajamts uit Mongolië. Een jaar geleden won hij brons in de Hongaarse hoofdstad.

Ivo Verhorstert verloor in de klasse tot 66 kilogram in de tweede ronde van Orkhan Safarov uit Azerbeidzjan. Naomi van Krevel moest in de klasse tot 52 kilogram in de eerste ronde haar meerdere erkennen in de Servische Nadezda Petrovic.

Darius van Driel meldt zich in top 10 van Italiaans Open

Golfer Darius van Driel heeft zich na een sterke ronde in de top 10 gemeld op het Italiaans Open. Darius had slechts 64 slagen nodig en staat halverwege gedeeld achtste.

Darius noteerde op de tweede dag van het Italiaans Open acht birdies en geen enkele bogey. Op de openingsdag had hij nog zeven slagen meer nodig.

Wilco Kelderman behoudt roze leiderstrui in Giro

De roze leiderstrui in de Ronde van Italië blijft na de negentiende etappe om de schouders van Wilco Kelderman. De Nederlander verdedigt een voorsprong van 12 seconden op zijn Australische ploeggenoot Jai Hindley en 15 seconden op de Brit Tao Geoghegan Hart. De Tsjech Josef Cerny won de negentiende etappe. De renner van CCC was de beste uit een kopgroep in de ingekorte race van 124,5 kilometer van Abbiategrasso naar Asti. 

Zaterdag volgt de laatste bergetappe. De beklimmingen van de Agnello en de Izoard zijn geschrapt wegens coronamaatregelen in de Franse regio Hautes-Alpes, waar het peloton zou passeren. Nu wordt er op Italiaans grondgebied drie keer naar Sestriere geklommen. "Ik heb genoten van iedere minuut die ik in de roze trui heb gereden vandaag. Dat is een droom die is uitgekomen", zei Wilco. "Ik ben vol vertrouwen dat ik zaterdag ook het roze kan behouden. Het zal een zwaar gevecht worden en ik zal net als donderdag alles geven."

Noël van 't End brengt ode aan Anton Geesink

Vrijdag 23 oktober is het 56 jaar geleden dat Anton Geesink olympisch goud pakte in de Budokan-hal in Tokio. Vorig jaar werd Noël van 't End in dezelfde hal wereldkampioen. Hij brengt een ode aan zijn voorbeeld.

Donderdag 22 oktober

Kiran Badloe behoudt derde plaats op WK iQFoil

Met nog twee dagen te gaan houdt Kiran Badloe stand op de derde plaats op het officieuze WK Windfoilen. De Fransman Nicholas Goyard gaat aan de leiding met de Duitser Sebastian Koerdel op de tweede plaats. Lilian de Geus staat op een negende plaats bij de vrouwen.

Wilco Kelderman op karakter naar het roze in de Giro

Wilco Kelderman is de nieuwe leider in de Ronde van Italië. De Nederlander van Sunweb bereikte na een loodzware bergrit als vijfde de finish bij het bergmeer Laghi di Cancano. De ritzege was voor zijn Australische ploeggenoot Jai Hindley, die de Brit Tao Geoghegan Hart versloeg in de sprint. 

"Ik heb ongelooflijk afgezien. Dit was de zwaarste dag van mijn leven. Het was een enorm gevecht", zei Wilco, die nu in het algemeen klassement een marge van 12 seconden heeft op Hindley. Geoghegan Hart staat derde op 15 seconden. Er volgen nog een vlakke rit, een bergrit en een individuele tijdrit op de slotdag.

"Deze dag kon niet beter voor ons. Jai de ritzege en ik het roze", vervolgde Wilco, die als nummer 2 in het klassement achter de Portugees João Almeida, aan de rit was begonnen. Het had weinig gescheeld of zijn Australische ploeggenoot of Geoghegan Hart was de nieuwe leider geweest. "Almeida waren we op de Stelvio kwijt. Daarna deed Ineos met Geoghegan Hart en Rohan Dennis het goed. Zij waren supersterk."

Groen licht voor EK veldrijden in Rosmalen

Het Europees kampioenschap veldrijden mag onder strikte voorwaarden op 7 en 8 november plaatsvinden in Rosmalen. De organisatie kreeg deze week van de veiligheidsregio Brabant-Noord groen licht. De organisatie had al besloten geen publiek toe te laten. Naast de algemeen geldende richtlijnen treft de organisatie extra maatregelen. Zo worden de sporters - en allen die in hun nabijheid werken - getest en moeten er mondkapjes gedragen worden, met een uitzondering voor de sporters tijdens de wedstrijden.

EK springen en dressuur volgend jaar in Duitsland

De Europese kampioenschappen van de olympische disciplines springen en dressuur in de paardensport vinden in 2021 in Duitsland plaats. De internationale federatie FEI maakte met de toewijzing een einde aan de onduidelijkheid over de evenementen, die was ontstaan nu de Olympische Spelen van Tokio in de zomer van 2021 moeten plaatsvinden.

De springruiters zijn van 30 augustus tot 4 september welkom in Riesenbeck, op de terreinen van meervoudig olympisch kampioen Ludger Beerbaum. De wedstrijden in de dressuur worden gehouden in Hagen, van 7 tot 12 september. Dat is in de omgeving van Osnabrück.

Woensdag 21 oktober

Kiran Badloe naar derde plaats op WK iQFoil

Kiran Badloe heeft het onderdeel marathon gewonnen op de officieuze WK iQFoil. Daarmee rukt de Nederlandse windsurfer op naar de derde plaats in het algemeen klassement. Bij de vrouwen werd Lilian de Geus 20ste in deze lange afstandsrace, die iets meer dan een uur duurt. Lilian staat zevende in het algemeen klassement. “Het Gardameer is echt langgerekt dus we moesten na zo een 10km op zoek naar een boei", reageert Kiran. "Ik had onthouden dat die ligt bij het vierde dorpje. Vandaar door naar een ander oord aan het meer en weer terug naar de finish. Superleuk om te doen. Dat zeg ik, nu ik gewonnen heb haha..”

De marathon is een van de drie type races die op het programma staan tijdens deze vijfdaagse International iQFOiL Games. Lees hier meer.

Lilian de Geus tijdens de marathon op het WK iQFoil. Foto: Sailing Energy.

Lilian de Geus tijdens de marathon op het WK iQFoil. Foto: Sailing Energy.

Mathieu van der Poel valt in Driedaagse Brugge-De Panne

Mathieu van der Poel is woensdag ruim 15 kilometer voor de finish van de Driedaagse Brugge-De Panne ten val gekomen. De Nederlandse wielrenner van Alpecin-Fenix reed in de kopgroep toen hij door nog onbekende oorzaak de berm indook. Mogelijk was de harde wind de reden dat hij van de weg belandde. Op helikopterbeelden was te zien dat de winnaar van de Ronde van Vlaanderen enige tijd in de berm bleef liggen.

Uiteindelijk stond Mathieu wel op, maar hij maakte een wankele indruk. Hij stapte in de ploegleiderswagen en verliet de koers.

Dinsdag 20 oktober

Wilco Kelderman verliest twee seconden op Almeida

Wilco Kelderman verloor in de zestiende etappe van de Ronde van Italië twee seconden op rozetruidrager João Almeida en de nummer twee in het algemeen klassement zag zijn achterstand op de Portugees oplopen naar 17 tellen. "Maar uiteindelijk gaat het niks uitmaken", reageerde de wielrenner bij de NOS op zijn tijdverlies. "Ik zag het niet echt aankomen, maar had wel rekening gehouden met een aanval van Almeida. Daarom zat ik ook bij hem in het wiel."

Kiran Badloe op vierde plaats na dag 1 WK iQFoil

Kiran Badloe staat na de eerste dag van de International Games in de iQFoil-klasse op de vierde plaats. Bij de vrouwen vinden we Lilian de Geus terug op de zevende plek. De iQFoil is de olympische windsurfklasse voor Parijs 2024. Het evenement op het Gardameer stond initieel aangekondigd als een wereldkampioenschap. Maar als gevolg van de coronamaatregelen is het omgedoopt tot International Games.

Lorena Wiebes sprint naar zege in Driedaagse Brugge-De Panne

De Nederlandse wielrenster Lorena Wiebes heeft dinsdag de Driedaagse Brugge-De Panne gewonnen. De 21-jarige renster van Sunweb moest het in De Panne na 156 kilometer in de massasprint afleggen tegen Jolien D'hoore, maar de Belgische werd gediskwalificeerd. De jury oordeelde dat de renster van Boels-Dolmans van haar lijn was afgeweken.

Voor Lorena was het haar tweede overwinning voor Sunweb. Eind augustus won ze de Grote Prijs Euromat, eveneens in België. In het voorjaar was ze al de beste in de Omloop van het Hageland, toen nog voor de ploeg Parkhotel Valkenburg.

Lorena viert haar feestje na haar zege in de Driedaagse Brugge-De Panne. Foto: ANP.

Lorena viert haar feestje na haar zege in de Driedaagse Brugge-De Panne. Foto: ANP.

Femke Heemskerk na twee negatieve testen alsnog naar Boedapest

Zwemster Femke Heemskerk stapt woensdag alsnog in het vliegtuig om mee te doen aan het vervolg van de International Swimming League (ISL). De 33-jarige Nederlandse zou eigenlijk 11 oktober al naar Hongarije gaan, maar dat ging niet door omdat ze positief testte op het coronavirus.

Femke liet zich zaterdag en maandag nog eens testen en beide testen vielen negatief uit. "Ik schrok best wel van die positieve test, want ik had nergens last van. Het was vooral zaterdag even spannend. Je weet niet of er dan alsnog iets mis is. Gelukkig pakte het goed uit en die test van maandag was dan meer nog een laatste check."

In de Hongaarse hoofdstad nemen topzwemmers vanuit de hele wereld het zo'n zes weken in teamverband tegen elkaar op. Ranomi Kromowidjojo, Kira Toussaint, Tamara van Vliet, Valerie van Roon en Thom de Boer gingen eerder al naar Boedapest. 

Maandag 19 oktober

Video Lotgenoten: Yara van Kerkhof en Kira Toussaint online

Vals beschuldigd worden van het gebruik van doping. Het is misschien wel een van de ergste dingen die je als topsporter kan overkomen. Het gebeurde shorttrackster Yara van Kerkhof en zwemster Kira Toussaint. In de video Lotgenoten vertellen ze exclusief op TeamNL wat dit met ze heeft gedaan en hoe ze steun vonden bij elkaar. De video is vanaf vandaag online te zien op teamnl.org.

UrlPicker.Umbraco.Models.UrlPicker

Dertien judoka's naar grand slam in Boedapest

Dertien Nederlandse judoka's hervatten komend weekeinde in Boedapest het internationale seizoen van de World Tour. Ze komen vanaf vrijdag in actie na een coronapauze van ruim acht maanden die na de grand slam van Düsseldorf werd ingelast. Kim Polling laat weten dat ze in de huidige omstandigheden nog niet wil judoën. 

UrlPicker.Umbraco.Models.UrlPicker